AcasăȘTIRI EXTERNESăptămână crucială în Israel – ultima la putere pentru Netanyahu

Săptămână crucială în Israel – ultima la putere pentru Netanyahu

O săptămână critică s-a deschis în Israel, unde noul guvern așteaptă cu neliniște votul de încredere, o coaliție din care va fi exclus Benjamin Netanyahu, pentru prima dată în 12 ani.

Acest vot în Parlament este ultimul pas înainte de instalarea la conducere a coaliției pestrițe formată in extremis pe 2 iunie de liderul opoziției Yair Lapid cu două partide de stânga, două de  centru, trei de  dreapta, inclusiv Yamina (naționalist radical ) și formațiunea arabă Raam (islamistă).

Potrivit presei israeliene, consultarea oficială a parlamentarilor ar putea avea loc fie miercuri, fie luni, 14 iunie. Decizia este în mâinile președintelui Knesset, Yariv Levin.

Noua coaliție, care ar trebui să pună capăt la mai mult de doi ani de criză politică marcată de patru alegeri legislative, a fost formată pentru a-l demite pe Netanyahu.

“Guvern periculos de stânga”

Dar Benjamin Netanyahu nu acceptă să fie pus la colț și înmulțește avertismentele și formulele de denigrare împotriva noii echipe, până la îngrijorarea serviciilor locale de securitate.

A numit din nou coaliția un „guvern periculos de stânga”, în timp ce planul pentru  înlăturarea sa este rezultatul ”celei mai mari fraude electorale” din istoria democraţiei.

”Noi, prietenii mei şi eu, în Likud, ne vom opune vehement înfiinţării acestui guvern de fraudă şi de predare. Şi dacă, Doamne fereşte, este învestit, îl vom doborî foarte repede”.

Netanyahu şi-a concentrat acuzaţiile pe o promisiune de campanie încălcată din partea politicianului care îl va înlocui ca prim-ministru până în 2023, naţionalistul Naftali Bennett –  urmat de Yair  Lapid pentru alți doi ani.

Trădători

Cu strigăte de „trădători”, susținătorii lui Netanyahu au multiplicat amenințările online sau în timpul mitingurilor în fața locuințelor liderilor noii coaliții.

Un climat care „amintește  de zilele premergătoare morții lui Yitzhak Rabin”, notează Yediot Aharonot, referindu-se la asasinarea premierului israelian în 1995 de către un extremist evreu în urma acordurilor încheiate între Israel și Organizația pentru Eliberarea Palestinei privind autonomia palestiniană.

Nadav Argaman, șeful Shin Beth, serviciul de securitate internă, și-a părăsit rezerva obișnuită pentru a avertiza toți liderii politici cu privire la „creșterea discursurilor care incită la violență, în special pe rețelele sociale”.

“Lasă țara să meargă înainte”

Noul guvern de “unitate națională” (mai curând pe hârtie) s-a întâlnit duminică pentru o primă ședință de lucru cu ușile închisă. La sfârșit, Bennett, lustruindu-și imaginea de viitor prim-ministru, i-a cerut lui Netanyahu să lase Israelul “să meargă înainte” și să nu mai practice “politica pământului ars”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor