AcasăȘTIRI EXTERNESancţiunile Occidentului au dus, de fapt, la îmbogăţirea oligarhilor ruşi. De unde...

Sancţiunile Occidentului au dus, de fapt, la îmbogăţirea oligarhilor ruşi. De unde au venit banii către Moscova?

Rusia a fost sancţionată puternic de Occident încă din anul 2014. Odată cu invazia din Ucraina, pedepsele financiare la adresa Moscovei s-au acutizat.

Totuşi, aceste măsuri anti-Putin n-au funcţionat. Ba, dimpotrivă, oligarhii din jurul lui s-au îmbogăţit şi mai mult. Cum a fost posibil?

Asiaticii au salvat Rusia

Când Rusia a pierdut venituri semnificative din vânzarea de gaze naturale pe multe piețe occidentale, s-a concentrat în schimb pe vânzarea către țări care o putea ajuta să evite sancțiunile – țări precum Turcia, China, țările din Asia Centrală și Emiratele Arabe Unite.

Majoritatea băncilor ruse păstrează accesul la SWIFT. Rusia poate folosi în continuare platforma pentru a efectua tranzacții internaționale și a deconta plăți transfrontaliere.

Rușii caută mereu modalități de a se sustrage de la sancțiuni. Unii au făcut deja recurs la Curtea UE. De exemplu, Aleksandr Pumpyansky, fiul oligarhului rus Dmitri Pumpyansky, care este acționar majoritar al companiei Pipe Metallurgical Company și al grupului Sinara, a obținut ridicarea sancțiunilor.

Şi companii occientale fac afaceri cu Rusia

Companiile occidentale sunt cele care produc cele mai importante componente utilizate în arsenalul de arme al Rusiei.

Gigantul american de semiconductori Intel se află în fruntea furnizorilor care sprijină indirect Rusia. Este urmat de compania Huawei din China, iar apoi vin Analog Devices, AMD, Texas Instruments și IBM – toate fiind companii americane.

Există țări precum Austria neutră, cu legături istorice cucomplexul militar-industrial sovietic, ceea ce face ca măsurile adoptate la nivel comunitar să fie greu de aplicat.

La aproape doi ani de la începutul războiului, aproape 1.600 de multinaționale occidentale continuă să facă afaceri în Rusia.

author avatar
Andrei Ștefan
334 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger