AcasăȘTIRI EXTERNESancțiunile occidentale vor tăia Rusia de la tehnologiile-cheie. Impact direct asupra lui...

Sancțiunile occidentale vor tăia Rusia de la tehnologiile-cheie. Impact direct asupra lui Putin. Ce pregătește SUA

Sancțiunile occidentale vor tăia Rusia de tehnologiile-cheie. Impact direct asupra lui Putin. Ce pregătește SUA

Sancțiunile occidentale care ar putea fi impuse Moscovei în cazul unei invazii în Ucraina ar tăia Rusia de la tehnologii-cheie, a declarat secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, Adewale Adeyemo, la televiziunea CBS.

„Am conceput un set de sancțiuni economice care ar ataca sistemul financiar rus (…) prin decuplarea țării de la tehnologiile cheie”, a spus el. „Am vedea economia Rusiei suferind dacă ar lua o măsură pentru a invada Ucraina”.

„China nu poate oferi Rusiei ceea ce nu are”

Adeyemo a spus că potențialele restricții vor fi „mult mai semnificative” decât au fost în 2014. Apropierea Rusiei de China nu o va ajuta să atenueze consecințele sancțiunilor, a spus oficialul american, citat de Tass.

China nu poate oferi Rusiei ceea ce nu are”, a spus el. „Există tehnologii critice de care Rusia depinde de Statele Unite și de aliații noștri, tehnologii la care Rusia și China nu au acces”.

„Elitele ruse pe care le-am decupla de sistemul financiar global nu își pun banii în China”, a continuat Adeyemo. „Își pun banii în Europa și în Statele Unite”.

„Le-am decuplaa pe ei și familiile lor de sistemul financiar mondial de-o manieră care le-ar limita capacitatea de a face afaceri în modul în care au făcut-o în trecut”, a spus el.

Putin va fi și el afectat

„Gama de acțiuni pe care suntem pregătiți să le luăm (…) ar avea un impact semnificativ”, a spus adjunctul Trezoreriei. „Prin faptul că Statele Unite și Europa acționează împreună, ne-am pus într-o poziție în care nu numai că am avea un impact asupra economiei ruse în ansamblu, dar am avea un impact direct asupra președintelui Vladimir Putin, care este legat de economia Rusiei.”

Pe fondul temerilor din Occident și Kiev cu privire la o iminentă invazie rusă în Ucraina, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că aceasta este „o escaladare nefondată” și că „Rusia nu amenință pe nimeni”.

Totodată, el nu a exclus „provocările” care să coroboreze aceste declarații occidentale și a avertizat că folosirea forței pentru rezolvarea crizei din sud-estul Ucrainei va avea consecințe grave.

author avatar
Tudor Borcea