AcasăȘTIRI EXTERNESancționată de SUA, Venezuela își scoate petrolul cu o țară lideră a...

Sancționată de SUA, Venezuela își scoate petrolul cu o țară lideră a UE / Strategia președintelui Nicolas Maduro

Sancționată de SUA, Venezuela își scoate petrolul cu o țară lider a UE / Strategia președintelui Nicolas Maduro / Foto: printscreen

Președintele venezuelean Nicolas Maduro a invitat luni seară companiile franceze să vină în țara sa, după ce Franța a pledat pentru o „diversificare a aprovizionării” către Iran și Venezuela, pentru a limita creșterea prețurilor provocată de războiul din Ucraina.

„Domnule președinte Macron! Venezuela este pregătită să primească toate companiile franceze care vor dori să vină să producă petrol și gaze”, a declarat președintele venezuelean la televiziunea de stat.

„Petrolul venezuelean trebuie repus pe piață”

În marja summitului G7 de la Elmau, în Germania, președinția franceză a vorbit despre „resurse din altă parte care trebuie explorate”, amintind de producția din Iran și Venezuela și afirmând că „petrolul venezuelean trebuie să fie repus pe piață”, scrie Le Figaro. Aceste două țări producătoare de petrol fac obiectul sancțiunilor americane.

SUA și Venezuela au întrerupt relațiile diplomatice în 2019, după ce Nicolas Maduro a fost reales în 2018 pentru un al doilea mandat, în urma unor alegeri boicotate de opoziție.

În încercarea de a-l înlătura pe Maduro de la putere, Washingtonul l-a recunoscut pe liderul opoziției Juan Guaido ca președinte interimar, impunând o serie de sancțiuni asupra Caracasului. Printre acestea se numără un embargou din aprilie 2019 care împiedică Venezuela să își comercializeze țițeiul – care reprezenta atunci 96% din veniturile țării – pe piața americană.

De atunci, Maduro a primit un sprijin semnificativ din partea Rusiei pentru a continua să exporte petrol în ciuda măsurilor punitive.

În siajul SUA, Franța l-a recunoscut și ea pe Juan Guaido ca președinte interimar, declanșând furia lui Nicolas Maduro. Dar influența liderului opoziției s-a diminuat considerabil în ultimele luni.

author avatar
Tudor Borcea
809 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger