AcasăȘTIRI EXTERNESancționarea „uzinei lumii”. SUA și UE pun la cale un plan care...

Sancționarea „uzinei lumii”. SUA și UE pun la cale un plan care va răsturna economia mondială

Sancționarea „uzinei lumii”. SUA și UE pun la cale un plan care va răsturna economia mondială

SUA analizează opțiunile pentru un pachet de sancțiuni împotriva Chinei pentru a o descuraja să invadeze Taiwanul, iar Uniunea Europeană se află sub presiunea diplomatică a Taipeiului pentru a face același lucru.

Potrivit unor surse familiarizate, atât deliberările de la Washington, cât și lobby-ul separat făcut de Taipei pe lângă trimișii UE se află într-un stadiu incipient – un răspuns la temerile privind o invazie chineză, care au crescut pe măsură ce tensiunile militare se intensifică în strâmtoarea Taiwan.

Sancțiunile: una e Rusia, alta e China

În ambele cazuri, ideea este de a impune sancțiuni care să depășească măsurile deja luate în Occident pentru a restricționa anumite schimburi comerciale și investiții cu China în domeniul tehnologiilor sensibile, cum ar fi cipurile de calculator și echipamentele de telecomunicații. Sursele nu au oferit detalii despre ceea ce se are în vedere, dar noțiunea de sancțiuni asupra celei de-a doua economii a lumii și una dintre cele mai importante verigi ale lanțului de aprovizionare global ridică semne de întrebare cu privire la fezabilitate.

„Posibila impunere a unor sancțiuni împotriva Chinei este un exercițiu mult mai complex decât sancțiunile împotriva Rusiei, având în vedere implicarea extinsă a SUA și a aliaților în economia chineză”, a declarat Nazak Nikakhtar, un fost înalt oficial al Departamentului de Comerț al SUA, informează Euractiv.

La Washington, oficialii analizează opțiunile pentru un posibil pachet de sancțiuni împotriva Chinei pentru a-l descuraja pe președintele Xi Jinping să încerce să invadeze Taiwanul, au declarat un oficial american și un oficial dintr-o țară aflată în strânsă coordonare cu Washingtonul.

Discuțiile SUA privind sancțiunile au început după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie, dar au căpătat o nouă urgență după reacția Chinei la vizita lui Nancy Pelosi, au declarat cele două surse.

Statele Unite, susținute de aliații din NATO, au adoptat o abordare similară față de Rusia în ianuarie, amenințând cu sancțiuni nespecificate, dar acest lucru nu a reușit să îl descurajeze pe președintele rus Vladimir Putin să lanseze invazia în Ucraina.

Armata chineză ar putea fi în vizor

Casa Albă se concentrează pe punerea țărilor pe aceeași lungime de undă, inclusiv pe coordonarea între Europa și Asia, și pe evitarea provocării Beijingului, a precizat oficialul neamerican. Reuters nu a putut afla detalii despre ce sancțiuni specifice sunt luate în considerare, dar unii analiști au sugerat că armata chineză ar putea fi în centrul atenției.

„În linii mari, conversațiile inițiale privind sancțiunile se vor învârti probabil în jurul limitării accesului Chinei la anumite tehnologii necesare pentru a susține o operațiune militară împotriva Taiwanului”, a declarat Craig Singleton de la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor. Casa Albă a refuzat să comenteze.

Taiwanul a abordat deja problema sancțiunilor cu oficialii europeni după invazia Rusiei în Ucraina, dar recentele exerciții militare ale Chinei au determinat o întărire a poziției Taiwanului, au declarat pentru Reuters șase surse informate despre discuțiile dintre Taiwan și Europa.

Apelurile înalților oficiali taiwanezi pentru pregătirea sancțiunilor s-au intensificat în ultimele săptămâni. O carte albă recentă a Chinei, care a retras promisiunea de a nu trimite trupe sau administratori în Taiwan dacă Beijingul preia controlul asupra insulei, a determinat o intensificare a eforturilor lor cu Europa.

Taiwanul nu a cerut nimic specific, ci doar ca Europa să planifice ce acțiuni ar putea întreprinde dacă China ar ataca, a declarat o sursă informată despre discuții, și a cerut Europei să avertizeze China în privat că va suporta consecințe.

Oficialii UE au evitat până acum să impună sancțiuni dure Chinei în ceea ce privește problemele legate de drepturile omului, deoarece această țară joacă un rol mult mai important pentru economia blocului decât Rusia, a declarat o altă persoană familiarizată cu această chestiune.

Consensul european, o teorie

Sancțiunile europene ar necesita ca toate cele 27 de țări membre să fie de acord, ceea ce este adesea evaziv; consensul a fost dificil chiar și în izolarea Rusiei după invazia sa în Ucraina, în parte pentru că gazul său era esențial pentru Germania.

Toată Europa, cu excepția Vaticanului, are relații diplomatice oficiale cu Beijingul, dar nu și cu Taipei, deși oficialii taiwanezi și europeni au avut contacte extinse și private de când au început exercițiile militare ale Chinei, spun sursele. Germania, motorul economic al blocului, este „precaută”, potrivit unui alt oficial familiarizat cu discuția. „Nu cred că Rusia-Ucraina a schimbat în mod fundamental modul în care își văd relația cu China”.

Dar există o îngrijorare tot mai mare în guvernul german cu privire la dependența sa economică față de China, ministrul economiei promițând marți o nouă politică comercială și „să nu mai existe naivitate”. Un purtător de cuvânt al cancelarului german Olaf Scholz a refuzat să comenteze.

author avatar
Tudor Borcea
917 afisari

8 COMENTARII

  1. Jefuitori cretini, daca RPC se reintregeste cu Taiwan, nu mai pouteti sa le dati nicio sanctiune ca va lasa fara procesoare dar si fara hirtie igienica.
    Veti innota in fecale bai HHH (haite de hiene hamesite) !

  2. Si daca chiombezii le taie importurile de orice, o sa fie jale. Dar nimeni nu e atat de prrost sa nu vada ce se va intampla. Ei urmaresc, pas cu pas, distrugerea economiei statelor dezvoltate pentru a ”reconstrui mai bine” (Build Back Batter), in folosul Khazarilor Zionisti care conduc, de facto, tot occidentul

  3. Cand dispare comertul, incepe razboiul. Sanctiunile grabesc razboiul, nu il impiedica. Un dusman pe care nu il respecti, nu are de ce sa te respecte, sa te menajeze.Cu atat mai mult un dusman pe care tu ti l-ai facut dusman, care nu te-a provocat niciodata.

  4. Borceo, iar ești în perioada de menopauză la neuron ! Cum dracu să emiți astfel de tâmpenii ?

  5. Taiwanul trebuie sa revina in evul mediu la fel ca si Tibetul.Care dupa cum au stan
    bilit invadatorii chinezi,haaa haaa acum vreo 5 mii de ani era provincie chineza.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger