AcasăȘTIRI EXTERNESalvini: „Sancțiunile împotriva Rusiei au îngenuncheat UE” / „Plătim facturi de patru...

Salvini: „Sancțiunile împotriva Rusiei au îngenuncheat UE” / „Plătim facturi de patru ori mai mari”

Salvini: „Sancțiunile împotriva Rusiei au îngenuncheat UE” / „Plătim facturi de patru ori mai mari” / Foto: printscreen

Matteo Salvini, liderul partidului italian de extremă-dreapta Liga, a provocat controverse duminică, punând sub semnul întrebării eficiența sancțiunilor UE împotriva Rusiei pentru invazia acesteia în Ucraina.

„Au trecut câteva luni și oamenii își plătesc facturile la un preț de două, chiar de patru ori mai mult, iar după șapte luni războiul continuă, iar cuferele Federației Ruse sunt pline de bani”, a declarat el la postul de radio RTL înainte de a participa la The European House – Ambrosetti Economic Forum din Cernobbio, în nordul Italiei.

„În mod clar, cineva în Europa calculează greșit”

„Funcționează sancțiunile? Nu. Până acum, cei care au fost sancționați câștigă, în timp ce cei care au pus în aplicare sancțiunile sunt în genunchi”, a scris el pe Twitter cu o zi înainte. „În mod clar, cineva în Europa calculează greșit: este esențial să regândească strategia pentru a salva locurile de muncă și întreprinderile din Italia”, a cerut el, informează France 24.

Enrico Letta, liderul Partidului Democrat (PD), unul dintre principalii săi adversari în actuala campanie pentru alegerile legislative din 25 septembrie, a ripostat imediat într-un tweet: „Nu cred că Putin ar fi spus-o mai bine”.

„Când îl aud pe Salvini vorbind despre sancțiuni, am impresia că ascult propaganda lui Putin. Sunt îngrijorată pentru o țară ca Italia care face cu ochiul Rusiei”, a reacționat ministrul pentru Sud și Coeziune Teritorială, Mara Carfagna, în marja forumului economic organizat pe malul lacului Como.

Legăturile dintre Matteo Salvini și Moscova au stârnit îngrijorare în Italia, mai ales după invazia din Ucraina, cu riscul de a împiedica partidul său și aliații săi din Forza Italia și Fratelli d’Italia (partid post-fascist) în campania electorală. În schimb, Giorgia Meloni, liderul Fratelli d’Italia, care conduce în sondaje, a luat poziții clare în favoarea susținerii Ucrainei și a trimiterii de arme la Kiev.

O dezbatere organizată de The European House – Ambrosetti urma să reunească în cursul zilei principalii lideri ai partidelor, printre care Giorgia Meloni, Matteo Salvini și Enrico Letta.

author avatar
Tudor Borcea