Pe măsură ce Israel și Hamas se îndreaptă spre „un război la scară largă”, mișcarea islamistă palestiniană care controlează Fâșia Gaza pare să fi făcut pariul confruntării cu statul evreu, în numele apărării Ierusalimului. O poziție nu lipsită de calcule politice.
Confruntările dintre armata israeliană și Hamas, soldate cu o ploaie de rachete ale islamiștilor și bombardamente israeliene în Fâșia Gaza reprezintă o escaladare a violențelor neegalată din 2014, în timpul războiului din Gaza.
Iar ultimele evoluții și declarații nu indică faptul că părțile beligerante vor să se îndrepte către o acalmie.
„Dacă Israelul dorește o escaladare, rezistența noastră este gata, dacă vor să se oprească, ne oprim și noi, și dacă vor să-și ia mâna de la Ierusalim, suntem pregătiți și noi”, a prevenit Ismail Haniyeh, șeful biroului politic al Hamas.
De partea sa, ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a declarat că operațiunile militare vor continua în Fâșia Gaza atât timp cât este necesar. „Israelul nu se pregătește pentru o încetare a focului și în prezent nu există o dată de încheiere a operațiunii”, a spus el miercuri.
Nimic de pierdut
Conform mai multor mass-media locale, armata israeliană nu se aștepta totuși la o astfel de escaladare cu mișcarea islamistă palestiniană, care controlează Fâșia Gaza, enclavă sub blocadă, din 2007. Începând de săptămâna trecută, violențele s-au înmulțit în Ierusalimul de Est, sectorul palestinian ocupat și anexat de Israel și, mai ales, pe Esplanada Moscheilor.
Tot săptămâna trecută, într-o rară declarație publică, Mohammed Deif, șeful aripii militare a Hamas, a avertizat că statul evreu va „plăti un preț mare” dacă evacuările familiilor palestiniene din cartierul Sheikh Jarrah va avea loc în favoarea coloniștilor evrei din Ierusalimul de Est. Sugerând că Hamas nu și-ar putea permite să stea departe de evenimentele de la Ierusalim.
„Până luni, oficialii apărării credeau că Hamas nu intenționează să înceapă o nouă rundă de lupte cu Israel”, a dezvăluit cotidianul Haaretz.
Spre deosebire de serviciile de informații, cadrele armatei israeliene au părut, potrivit aceleiași surse, convinse și de faptul că Hamas nu va provoca o escaladare în luna Ramadanului, care se încheie joi.
Se pare că acești oficiali militari israelieni au subestimat simbolismul, în ochii Hamas, a Esplanadei Moscheilor (loc sacru și pentru evrei), unde se află Moscheea Al-Asa al treilea cel mai sfânt loc al Islamului.
Mișcarea islamistă palestiniană, care nu are nimic de pierdut în absența unei incursiuni militare israeliene, s-a invitat prin urmare în bătălia pentru Ierusalim și nu a ratat ocazia de a reveni pe frontul scenei conflictului israeliano-palestinian, pus de câțiva ani pe plan secund de prioritățile comunității internaționale.
A exista politic
„Hamas, care încearcă să existe la nivel politic atât în ceea ce privește populația palestiniană, cât și pe scena internațională, joacă cartea organizației care este capabilă să reziste Israelului”, explică Jean-Paul Chagnollaud, președintele al Institutului francez de cercetare a Orientului Mijlociu, Iremmo), pentru France 24.
„O carte care îi permite, de asemenea, să se prezinte ca salvator al Ierusalimului, zdruncinat de ciocniri legate de amenințările de expulzare a familiilor palestiniene într-un soi de nou episod al deposedărilor din partea colonizării israeliene”.
Explozia dintre Israel și Hamas, organizație susținută de Gardienii iranieni ai Revoluției, și care se află pe lista UE a organizațiilor teroriste, vine într-un context politic tulburat, atât în teritoriile palestiniene, cât și în Israel.
Hamas face pasul în față, profitând de o situație de vid politic în spațiul palestinian, într-un context de prăbușire completă a Autorității Palestiniene. Președintele Mahmoud Abbas, slăbit politic, a lăsat tot spațiul pentru ca Hamas să ocupe scena în felul său, provocându-și o lovitură de grație odată cu anularea alegerilor care aveau să aibă loc în curând și pe care se temea să le piardă.
La sfârșitul lunii aprilie, Abbas a anunțat amânarea primelor alegeri în 15 ani în teritoriile palestiniene. Ele au anunțate la începutul lunii ianuarie ca parte a unui proiect de „reconciliere” între partidul laic Fatah al lui Mahmoud Abbas și islamiștii Hamas.
Acest anunț, descris atunci ca o lovitură de stat de către Hamas, a provocat o dezamăgire imensă în rândul populației palestiniene. Hamas a simțit frustrarea unei părți a palestinienilor care s-au pregătit cu entuziasm să voteze pentru prima dată în viața lor. Și a profitat de situație, în timp ce palestinienii se simt lipsiți de leadership, insinuându-le în complicatul dosar al Ierusalimului.
Mai mult, Hamas este conștient de faptul că, în Israel, Benjamin Netanyahu are probleme politice și cu justiția, fiind anchetat pentru corupție. „Într-un context de escaladare, Netanyahu are și el, la fel ca Hamas, posibilitatea de a recâștiga sprijin în teatrul politic care începe să-i fie nefavorabil după ce nu a putut forma un nou guvern”, notează Jean-Paul Chagnollaud.
Campionul rezistenței
Potrivit acestuia, Hamas, care a pierdut mai multe cadre în urma loviturilor israeliene, „nu știe cât de departe va ajunge puterea de foc israeliană, dar este sigur că va căuta, după acest episod, să se prezinte pe scena palestiniană ca fiind un campion al rezistenței, cam ca Hezbollah în Liban, la sfârșitul conflictului care l-a opus Israelului în 2006”.
Trăgând peste 1.000 de rachete de când a decis să intre în luptă, Hamas a lăsat impresia și a arătat că, în ciuda blocadei din Gaza, păstrează capacitățile militare care îi permit să lovească teritoriul israelian, și asta în ciuda eficacității „Domului de fier”, scutul antirachetă al Israelului.
„Forța de lovire arătată în ultimele zile de Hamas indică faptul că mișcarea s-a pregătit pentru un episod precum cel la care asistăm astăzi. Și că rămâne hotărâtă să lupte împotriva israelienilor, mai ales că își menține o anumită incapacitate de a lua în considerare trecerea la un proces de negociere politică”, notează Jean-Paul Chagnollaud.
„Confruntat cu un guvern israelian de extremă dreapta, Hamas are șansa de a înregistra câștiguri politice incontestabile și de a-și consolida imaginea de jucător al conflictului”, conchide el.
Dar aceste escaladări militare duc întotdeauna la același scenariu, având în vedere raportul de forțe, adică moartea, violența și un impas tragic.