AcasăȘTIRI EXTERNE„Șah-mat” se cheamă răspunsul lui Putin la F-35 (VIDEO)

„Șah-mat” se cheamă răspunsul lui Putin la F-35 (VIDEO)

„Șah-mat” se cheamă răspunsul lui Putin la F-35

Rusia și-a prezentat marți, 20 iulie, noul avion de luptă „stealth” de a cincea generație, botezat „Checkmate”, despre care puține informații au fost dezvăluite până acum și care va efectua primul său zbor de test în 2023. 

Aeronava, concepută pentru a concura cu rivalul american F-35, la un cost mult mai mic, a fost prezentat publicului la Salonul Aerian MAKS-2021 de lângă Moscova. Cu toate acestea, această prezentare a fost făcută fără un zbor de testare.

25-30 de milioane de dolari per unitate

Puține detalii au fost dezvăluite până acum cu privire la acest avion dezvoltat în comun de conglomeratul militar-industrial rus Rostec și United Aircraft Corporation (UAC), care reunește principalii producători de avioane civile și militare din Rusia.

Potrivit fabricantului Suhoi „LTS Checkmate” este un avion de luptă ușor, cu un singur motor care cuprinde „tehnologii inovatoare”, cum ar fi utilizarea inteligenței artificiale. Poate ataca până la șase ținte simultan pe uscat, aer sau mare, „chiar și în condiții de interferență electronică puternică”.

Potrivit videoclipului de prezentare, avionul, dezvoltat „într-un timp record”, va putea, de asemenea, să transporte drone la bord și apoi să le lanseze în timpul zborului. Costul său este estimat la 25-30 milioane dolari pe unitate.

De 7 ori mai ieftin ca F-35

„Scopul nostru este ca acest avion să fie oferit în serie clienților, din 2026”, a declarat șeful UAC Yuri Sliusar în timpul prezentării, adăugând că primul zbor de testare este programat pentru 2023, scrie AFP.

El a spus că se așteaptă la aproape 300 de comenzi în următorii 15 ani, în principal în Orientul Mijlociu, Asia și America Latină, la un preț „de șapte ori mai mic” decât avionul american F-35.

Potrivit lui Sliusar, „Checkmate” este capabil să distrugă „avioanele străine de generația a cincea” și „este proiectat să reziste la sistemele de a șasea generație care pot apărea în deceniile următoare”.

O versiune fără pilot este, de asemenea, în curs de dezvoltare.

Viespea lui Putin

În cursul zilei de marți, avionul i-a fost prezentast lui Vladimir Putin, potrivit unui comunicat al Rostec. Yuri Sliusar a lăudat pe lângă președintele rus „adaptabilitatea sa la nevoile unui anumit client” și „costurile sale de exploatare reduse”, potrivit acestui comunicat de presă.

Într-un discurs de deschide a Salonului MAKS, Putin a lăudat capacitățile tehnologice ale Rusiei. „Aviația rusă are un mare potențial de dezvoltare, iar industria noastră de aviație continuă să dezvolte noi avioane competitive”, a spus el.

Sectorul de apărare rămâne flagship-ul industriei ruse și una dintre principalele sale surse de export.

 

author avatar
Tudor Borcea
1.057 afisari

2 COMENTARII

  1. Care sah-mat??? Estimat optimistic sa intre in productie prin 2026, mai realist 2030, o sa fie deja desuet la aparitie si cu un pret dublu fata de cel anuntat… Pentru ca ala va fi pretul la o comanda estimata de 300 de bucati, fara mentenanta si fara transfer de tehnologie. Cine vrea mai mult da banu’ mai gros…

  2. Bravo Putin
    doar nu o sa lase mai prejos decat SUA !
    Numai Stalin a facut prostia ca sa bazat pe tratatul de pace cu nemtii si a incetinit procesul de inarmare a armatei sale. Rezultatele s-au vazut cand nemtii bine dotati militar erau sa ajunga la portile Moskovei in anul 1941. Da!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger