AcasăȘTIRI EXTERNEȘAH dat dolarului! Franța cumpără GNL din China și plătește în yuani!

ȘAH dat dolarului! Franța cumpără GNL din China și plătește în yuani!

sursa foto: cotidianul.ro

China a finalizat săptămânile trecute prima achiziție de gaze naturale lichefiate (GNL) decontate în yuani (moneda chineză).

China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) și compania Total Energies din Franța au finalizat prima tranzacție de gaz natural lichefiat decontat în yuani a Chinei prin Bursa de Petrol și Gaze Naturale din Shanghai, a anunțat China Daily, la finalul lunii martie.
Tranzacția a implicat aproximativ 65.000 de tone de GNL importate din Emiratele Arabe Unite.

Potrivit președintelui bursei, Guo Xu, prima tranzacție internațională cu GNL decontată în yuani promovează stabilirea prețurilor în mai multe valute, decontarea și plata transfrontalieră. Fiind unul dintre principalii cumpărători de pe piața globală de GNL, scara infrastructurii Chinei s-a extins și numărul participanților la comerțul internațional este, de asemenea, în creștere, ceea ce a impus cerințe mai mari pentru serviciile de comerț internațional, a spus acesta.

Xi Jinping, mesaj cu câteva luni în urmă

Citiți și: Petroyuanul, compromisul lui Putin la sprijinul Chinei / SUA, cu spatele la colț!

Compania franceză, unul dintre cei mai importanţi comercianţi de GNL din lume, a confirmat pentru Reuters că tranzacţia a implicat GNL importat din Emiratele Arabe Unite, dar a refuzat să comenteze mai multe despre această tranzacţie, potrivit epochtimes-romania.com.

Aceeași sursă amintește că, în timpul unei vizite la Riad în decembrie, liderul chinez Xi Jinping a declarat că ţara sa şi naţiunile arabe din Golf ar trebui să folosească Shanghai Petroleum and National Gas Exchange ca platformă pentru a efectua decontarea în yuani a tranzacţiilor cu petrol şi gaze naturale.

„China va continua să importe cantităţi mari de ţiţei din ţările CCG, să extindă importurile de gaze naturale lichefiate, să consolideze cooperarea în domeniul dezvoltării petrolului şi gazelor în amonte, al serviciilor de inginerie, al depozitării, al transportului şi al rafinării şi să utilizeze pe deplin Bursa de Petrol şi Gaze Naturale de la Shanghai ca platformă pentru a realiza decontarea în yuani a schimburilor comerciale cu petrol şi gaze”, spunea Xi în decembrie.

author avatar
Andrei Coman