AcasăȘTIRI EXTERNESabotaj cu drone subacvatice? A patra scurgere de gaze descoperită la conductele...

Sabotaj cu drone subacvatice? A patra scurgere de gaze descoperită la conductele Nord Stream

Sabotaj cu drone subacvatice? A patra scurgere de gaze descoperită la conductele Nord Stream

Paza de coastă din Suedia a descoperit la începutul acestei săptămâni o a patra scurgere de gaze în conductele avariate Nord Stream, a declarat un purtător de cuvânt pentru ziarul Svenska Dagbladet.

 

Uniunea Europeană bănuiește că sabotajul se află în spatele scurgerilor de gaze din conductele submarine ale Rusiei către Europa și a promis un răspuns „ferm” la orice perturbare deliberată a infrastructurii sale energetice.

Conductele, realizate din cel mai bun oțel și invelite în beton

„Două dintre cele patru scurgeri se află în zona economică exclusivă a Suediei”, a declarat miercuri seară pentru ziar purtătoarea de cuvânt a Gărzii de Coastă, Jenny Larsson. Celelalte două se află în zona economică exclusivă a Danemarcei.

Conductele nu erau folosite în momentul în care au avut loc presupusele explozii, dar erau pline cu gaz care se scurge în Marea Baltică, după incidentele de luni.

Cea de-a patra scurgere a implicat conducta Nord Stream 2, în apropierea unei găuri mai mari descoperite în conducta vecină Nord Stream 1, a declarat paza de coastă suedeză.

Autoritățile daneze au descoperit luni scurgeri în conducte după ce operatorul a raportat o pierdere de presiune la Nord Stream 1 și Nord Stream 2. Autoritățile daneze și suedeze au declarat ulterior că au avut loc o serie de explozii subacvatice în apropierea insulei Bornholm. Acest lucru au determinat Rusia, SUA și Suedia să sugereze că scurgerile de gaze ar putea fi rezultatul unui act deliberat.

Conductele Nord Stream sunt amplasate la adâncimi ale mării cuprinse între 80 și 110 metri (262 și 360 de picioare). Scafandrii operează de obicei la 6 metri (20 de picioare), astfel că ar fi fost nevoie de vehicule submersibile pentru a plasa explozibili pe conductă sau pentru a o deteriora în alt mod, cu ajutorul dronelor subacvatice.

Conductele submarine Nord Stream sunt fabricate din oțel de calitate DNV SAWL 485 (similar cu clasa X70) cu grosimi cuprinse între 26,8 și 34,4 mm și au fost fabricate de șase producători calificați (unul în Rusia, patru în Europa și unul în Japonia). Conductele sunt învelite în beton. Daunele intenționate nu ar fi deci ușor de provocat.

author avatar
Tudor Borcea