AcasăȘTIRI EXTERNES-au încheiat negocierile Rusia - Ucraina, de marţi! Ce şanse ar fi...

S-au încheiat negocierile Rusia – Ucraina, de marţi! Ce şanse ar fi pentru încetarea focului

negocierile Rusia - Ucraina,S-au încheiat negocierile Rusia - Ucraina, de marţi! Ce şanse ar fi pentru încetarea focului

Negocierile pe care cele două echipe ale Ucrainei şi Rusiei le-au purtat, marţi, la Istanbul, s-au încheiat. Roman Abramovici a fost prezent la discuții, dar nu a făcut parte în mod oficial din echipele de negociere.

Discuțiile au durat aproximativ patru ore, și nu se știe încă dacă acestea vor continua și miercuri.

Rusia a renunţat la „denazificare”?

Înainte de discuții, s-a anunțat că partea rusă a abandonat cererile de „denazificare a Ucrainei”, „dezarmare” și „protecție legală a limbii ruse în Ucraina”. Pe partea ucraineană, s-a afirmat că statul nu va face compromisuri cu privire la oameni, teritoriu și suveranitate.

Ucraina cere garanții de securitate necondiționate, încetarea focului, decizii eficiente privind coridoarele umanitare și respectarea de către toate părțile a regulilor războiului.

Vladimir Medinsky, şeful delegaţiei Rusiei, a anunţat doi paşi pentru încetarea focului. Potrivit acestuia, unul dintre pași vizează aspectul militar, iar al doilea – cel politic.

„Una dintre funcții – pe partea militară – va fi anunțată de viceministrul apărării, iar pe partea politică o voi face eu mai târziu”, a mai spus șeful delegației. Discuţiile purtate la Istanbul au fost constructive, a mai spus Medinsky.

Aceste propuneri vor fi luate în considerare în viitorul apropiat, raportate Președintelui, iar răspunsul nostru corespunzător va fi dat”, a subliniat șeful delegației.

Alexander Chaly, membru al delegației ucrainene la discuțiile cu Federația Rusă de la Istanbul, a spus că 8 țări, inclusiv Turcia, pot acționa ca garanți ai securității Ucrainei.

author avatar
Andrei Ștefan