AcasăȘTIRI EXTERNES-a tras dintr-o biserică creștină! VIDEO cu momentul în care rachetele sunt...

S-a tras dintr-o biserică creștină! VIDEO cu momentul în care rachetele sunt lansate din locașul sfânt

S-a tras dintr-o biserică creștină! VIDEO cu momentul în care rachetele sunt lansate din locașul sfânt

Rachete au fost lansate, duminică seara, asupra regiunii autonome Kurdistan din nordul Irakului dintr-o zonă din apropiere de Bartella, un oraș creștin din câmpia Ninive. Rapoartele spun că rachetele au vizat districtul Khabat, la nord-vest de Erbil, capitala regiunii Kurdistan.

Oficialii au declarat că „atacul nu s-a soldat cu victime sau pagube materiale. Rachetele proveneau din orașul Bartella din provincia Ninive”. Nu se știe cine a efectuat atacul, dar atacurile anterioare au provenit din zone controlate de milițiile pro-Iran din Irak.

O biserică, loc de acoperire pentru atac

 

Atacul a fost efectuat de lângă o biserică, potrivit unei înregistrări video postate online care arată o rachetă lansată noaptea lângă o clădire cu o cruce mare iluminată. Mai multe videoclipuri au arătat zona în care au fost lovite rachetele, dar și zonele din care au fost trase, scrie The Jerusalem Post.

Acesta este unul dintre numeroasele atacuri comise în ultimii ani de milițiile pro-Iran în Irak. Milițiile au vizat în trecut forțele SUA, precum și aeroportul din Erbil, dar și o rafinărie de petrol și o bază turcească în apropiere de Bashiqa.

Atacurile cu rachete sunt în creștere. Acesta este primul atac care pare să folosească o biserică și o comunitate creștină ca acoperire, expunând astfel minoritatea creștină din Irak la potențiale tensiuni.

Persecuțiile creștinilor, în creștere

Creștinii au avut mult de suferit în Irak în ultimele decenii, din cauza extremiștilor legați de grupări islamiste/teroriste precum ISIS, iar acum, uneori, și din cauza hărțuirii de către milițiile pro-iraniene sau grupurile legate de acestea.

Mulți creștini trăiesc în regiunea autonomă Kurdistan, iar mulți dintre ei au fugit în zone precum Ainkawa din Erbil, însă, în câmpiile din Ninive, lângă Mosul, minoritatea creștină trebuie să trăiască în apropierea zonelor controlate de milițiile pro-iraniene.

Atacul din seara zilei de duminică, 1 mai, este unul dintre numeroasele atacuri recente. Atacul, potrivit rapoartelor, a avut loc în apropiere de Bartella, într-un oraș învecinat numit Karemlesh (Karmlesh), unde există un sanctuar pentru Sfânta Barbara numit Mănăstirea Mart Barbara.

Această zonă a fost cândva casa a mii de creștini, iar mulți dintre creștinii din această zonă erau caldeeni, precum și alte grupuri creștine. Atunci când ISIS a fost eliminat din aceste zone în 2016, în timpul ofensivei armatei irakiene și a combatanților peșmerga kurzi, aceste zone au fost predate spre control diferitelor grupuri, inclusiv unităților armate creștine legate de NPU, care au primit salarii de la PMU.

O rafinărie de petrol, vizată de atacuri

PMU este un mare grup umbrelă numit Hashd al-Shaabi, care conține numeroase unități, dintre care multe sunt miliții șiite pro-iraniene. Una dintre aceste miliții se numește Liwa al-Shebek, formată dintr-un grup minoritar irakian. Această unitate face parte din Brigada Hashd 30 și are puncte de control în jurul acestei zone, de la Bartella, de-a lungul drumurilor care se îndreaptă spre Qaraqosh și apoi spre râul Tigru.

Atacul din apropierea bisericii a inclus șase rachete care au vizat zona Khabat, la nord-vest de Erbil. Acesta este locul unei rafinării mari de petrol lângă satul Kawergosk. Rachete au căzut aici și la începutul lunii aprilie.

Rafinăria Kawergosk este una dintre cele mai mari din regiunea Kurdistan și este operată de compania petrolieră irako-kurdă KAR Group. Cel puțin patru dintre rachete au aterizat pe o proprietate care aparține CEO-ului și fondatorului KAR Group, Baz Karim Barzinji.

author avatar
Tudor Borcea
422 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger