AcasăȘTIRI EXTERNES-a găsit soluția pentru reluarea cursurilor! Lecții la televizor, 24 de ore...

S-a găsit soluția pentru reluarea cursurilor! Lecții la televizor, 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână

Școlile rămân închise în Mexic, iar soluția Guvernului la criza educațională pe fondul pandemiei de Covid-19 este de transmite cursurile la televizor.

Guvernul Mexicului nu va permite cursuri față-n față în acest an, ceea ce înseamnă că cei 30 de milioane de studenți din Mexic vor fi obligați să învețe de la distanță.

Oficialii spun că pandemia coronavirusului, care a răpus aproximativ 60.000 de vieți pe fondul a peste 550.000 de cazuri confirmate, este încă prea periculoasă pentru a permite copiilor să se întoarcă la școală.

Învățarea de la distanță este dificilă chiar și în țările dezvoltate. Dar în locuri precum Mexic, a participa online la cursurile de engleză sau matematică nu este atât de ușor – doar 56% dintre familii au acces la internet și doar 93%  dispun de televiziune, conform statisticilor guvernamentale.

Nici profesorii nu se află într-o situație prea favorabilă. Omar Morales, profesor pentru elevii de clasa a 5-a, face parte dintr-un plan ambițios al Guvernului de a înregistra un set cuprinzător de lecții pentru toate nivelurile( de la grădiniță și până la liceu) și a le transmite pe diferite canale TV, 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. „Nu mai sunt 40 de copii într-o clasă în care le cunosc numele, pasiunile, jocurile lor preferate. Aici, sunt închis într-un decor, dar știu că există milioane de copii acolo care mai au nevoie de aceste cunoștințe” a declarat acesta.

Marea dilemă în familiile sărace

Un exemplu clar este familia Jiménez, care își are rutina de dimineață după un plan sistematic sau cel puțin, obișnuia. Fiecare membru al familiei se trezește devreme, își face duș și se așează la masă pentru un mic-dejun rapid de pâine cu gem, niște fursecuri și cafea sau ceai pentru adulți. „Mi-e dor de asta, de rutina de trezire, mereu în grabă”, a spus Mariana Yoko Jiménez Arzate, mamă singură și dirijorul acestei orchestre de dimineață, știind că anul acesta va fi diferit.

Programul educațional al Gurvernului din Mexic  este pus în practică și de copiii Jiménez. Pasul următor după micul dejun era mersul la școală, la câteva blocuri distanță. Însă versiunea din 2020 al acestui tablou se va încheia la doar 10 metri distanță, în camera de zi al apartamentului din cartierul Moctezuma din Mexico City. Acolo ambii copii învață semestrul acesta urmărind televizorul.

„Este bine că încă avem cursuri”, a spus fiica Marianei, Giselle, în vârstă de 12 ani. „Dar sunt tristă pentru că urma să încep liceul și să cunosc oameni noi.”

În momentul de față, Mariana, care lucrează de acasă, a pregătit cursurile de la școală pentru fiica sa, Giselle, în vârstă de 12 ani, și pentru cele două fiice tinere ale vecinilor, Tania, 6 ani și Fatima, de 9 ani.

Educație la posturile de radio

De asemenea, Guvernul va folosi programele de radio pentru a ajunge la copii fără TV sau internet. „Ne-am propus să avem 640 de programe, în 18 posturi de radio din 15 regiuni ale țării”, a spus Morales.

Deocamdată, atât programele de televiziune, cât și cele de radio vor rula până în decembrie, însă totul se poate modifica în funcție de modul în care pandemia va evolua în Mexic în următoarele câteva luni.

Oficialii guvernamentali care supraveghează constant programul spun că obiectivul este să-i readucă pe copii în școli cât mai curând posibil. „A fost o decizie grea de a nu redeschide școlile”, a declarat Maria Meléndez, directorul dezvoltării curriculumului.

 

author avatar
Nicoleta-Mirela Pirvu