AcasăȘTIRI EXTERNES-a decernat Premiul Nobel pentru Fizică pe 2020. Ce descoperiri au fost...

S-a decernat Premiul Nobel pentru Fizică pe 2020. Ce descoperiri au fost recompensate

Academia Regală Suedeză de Ştiinţe a acordat marți Premiul Nobel pentru Fizică. Anul acesta, prestigiosul premiu a mers la Roger Penrose, Reinhard Genzel şi Andrea Ghez. Cei trei cercetători au fost recompensați pentru descoperirile privind găurile negre.

Roger Penrose va primi jumătate din acest premiu, pentru „descoperirea faptului că formarea găurilor negre reprezintă o predicţie robustă a teoriei relativităţii generale”, iar Reinhard Genzel şi Andrea Genz vor împărţi cealaltă jumătate a premiului, fiind recompensaţi pentru „descoperirea unui obiect compact supermasiv în centrul galaxiei noastre”, potrivit comunicatului oficial publicat de Comitetul Nobel.

foto ABC News

Andrea Ghez este a patra femeie care câștigă Nobelul pentru Fizică.

În 2019, premiul Nobel pentru fizică a fost atribuit cercetătorilor James Peebles – pentru descoperiri teoretice în domeniul cosmologiei – şi Michel Mayor şi Didier Queloz – pentru descoperirea unei exoplanete pe orbita unei stele din categoria Soarelui.

Luni a fost acordat Premiul Nobel pentru Medicină

Premiul Nobel pentru Medicină a fost acordat luni britanicului Michael Houghton și americanilor Harvey Alter și Charles Rice, pentru „descoperirea virusului hepatitei C”.

sezonul premiilor Nobel din 2020 va continua cu decernarea premiului pentru chimie, pe 7 octombrie, premiului pentru literatură, pe 8 octombrie, şi premiului pentru pace, pe 9 octombrie. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în Memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat în data de 12 octombrie.

Ceremonia fizică de decernare a lor, prevăzută în 10 decembrie, la Stockholm, a fost anulată. Laureații, care vor împărți aproape un milion de euro, vor primi premiile în țara lor de reședință.

author avatar
Andreea Vlad
147 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri