AcasăȘTIRI EXTERNEDecizie majoră la Chișinău! Au semnat! Ofițerii străini vor apăra frontiera Republicii...

Decizie majoră la Chișinău! Au semnat! Ofițerii străini vor apăra frontiera Republicii Moldova

S-a aflat de la Chișinău! Proiectul ce permite forțelor de securitate străine să protejeze frontiera de stat a Moldovei (sursa foto: Facebook/Natalia Gavrilița PM)

În contextul războiului din Ucraina, de la începutul căruia au trecut deja 70 de zile, dar și după incidentele de zilele trecute, din Transnistria – VEZI DETALII AICI, AICI și AICI, s-a aflat ce pas s-a făcut, recent, la nivelul Guvernului de la Chișinău.

E vorba despre prevederile unui proiect de lege, pe care și-au pus semnătura premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, dar și miniștrii de Interne și Justiție, Ana Revenco și Sergiu Litvinenco, conform cărora ofițerii străini vor apăra frontiera de stat a Republicii Moldova cu posibilitatea utilizării armelor de serviciu, al mijloacelor speciale din dotare, precum și a forței fizice, potrivit democracy.md.

Ce legi se modifică

Înscrisul inițiază modificări la o serie de legi, între care cea privind frontiera de stat a Republicii Moldova, dar și Legea privind regimul armelor şi al muniţiilor cu destinaţie civilă și Legea privind regimul străinilor în Republica Moldova.

Necesitatea ajustării cadrului normativ care va permite efectuarea acțiunilor comune pe teritoriul Moldovei de către reprezentanții Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX) și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) este dictată de Acordul între Republica Moldova și Uniunea Europeană privind acțiunile operative desfășurate de FRONTEX, semnat la 17 martie, titrează aceeași sursă.

Ce prevede documentul ce va ajunge în Parlament

Propunerile de modificare a legislației vizează acordarea posibilității de activitate a personalului FRONTEX la frontiera de stat a Republicii Moldova, în special la sectorul moldo-ucrainean, care va acorda asistența angajaților Poliției de Frontieră.

Conform prevederilor Acordului „operațiune comună” înseamnă o acțiune coordonată sau organizată de FRONTEX pentru a sprijini autoritatea națională a Republicii Moldova responsabilă de controlul la frontieră, care vizează abordarea unor provocări precum imigrația ilegală, amenințările prezente sau viitoare la frontierele Republicii Moldova sau criminalitatea transfrontalieră, ori care vizează acordarea unei asistențe tehnice și operative sporite pentru controlul respectivelor frontiere.

Totodată, a apărut necesitatea adaptării cadrului normativ național pentru a permite utilizarea de către reprezentanții FRONTEX al armelor de serviciu, al mijloacelor speciale din dotare, precum și a forței fizice. Adițional, se creează condițiile necesare pentru legalizarea șederii acestora pe perioada operațiunii comune”, se menționează în document, potrivit aceleiași surse.

Proiectul urmează să ajungă în Parlamentul Republicii Moldova.

Pe de altă parte, s-a aflat despre un avertisment din partea rusă, în chestiunea transnistreană, mai exact cu referire la porțiunea de teritoriu de la est de Nistru, în prezent protejată de forțele ruse. Dacă UE intervine, această dispută teritorială poate expune la consecințe grave sună avertismentul în cauză.

Ce s-a anunțat de la nivelul Consiliului European, în 17 martie

Într-un comunicat postat în 17 martie pe site-ul Consiliului European se anunța că forul a adoptat, la acea dată, o decizie de semnare a unui acord privind statutul între UE și Republica Moldova, acord referitor la activitățile operaționale desfășurate de Frontex.

„Consiliul a convenit, de asemenea, să transmită proiectul de decizie privind încheierea acordului Parlamentului European, a cărui aprobare este necesară pentru încheierea finală a acordului.

Un acord privind statutul va permite agenției Frontex să sprijine Republica Moldova în gestionarea frontierelor, prin trimiterea de echipe care pot sprijini autoritățile din Moldova în îndeplinirea unor sarcini precum înregistrările și verificările la frontieră.

În urma invadării Ucrainei de către Rusia, peste 300 000 de refugiați au intrat în Republica Moldova, iar numărul acestora continuă să crească. Autoritățile de gestionare a frontierelor din Republica Moldova se confruntă cu provocarea de a gestiona acest aflux de refugiați, monitorizând în același timp o frontieră adiacentă unei zone de război active.

În prezent, UE oferă sprijin pentru aceste eforturi prin intermediul unui acord de lucru existent cu Frontexul, încheiat în 2008, care face posibile schimbul de informații, exercițiile de formare și coordonarea anumitor măsuri operaționale comune. La 14 martie 2022, Consiliul a autorizat deschiderea negocierilor pentru un acord privind statutul, care va permite acordarea unui sprijin operațional suplimentar pentru a se putea răspunde rapid provocărilor actuale”, se menționa în comunicatul din 17 martie.

author avatar
Andrei Coman
827 afisari

6 COMENTARII

  1. nu ajunge in parlament fara ca moldovenii sa nu-si ia bataie de la transnistreni! ii fac aia varza. transnistria face ce vrea in moldova. cine se va baga intre cetatenii aceluiasi stat? in virtutea carei legi?

    • Gavrilita are mamaliga intre dinti. De unde ia 300 milioane euro/an sa plateasca asa servicii? Ca nu-s gratis.

  2. Nu exista straini… Ce straini?
    Eu ti-s frate, tu mi-esti frate,
    În noi doi un suflet bate!
    Amândoi avem un nume,
    Amândoi o soarta-n lume.
    Unde-i unul, nu-i putere
    La nevoi si la durere.
    Unde-s doi, puterea creste
    Si dusmanul nu sporeste!.

    Amândoi suntem de-o mama,
    De-o faptura si de-o seama,
    Ca doi brazi într-o tulpina,
    Ca doi ochi într-o lumina.
    dupa Hora Unirii de marele poet unionist nationalist poetul moldovean domnul Alecsandri Vasile

  3. Moldovenii se imbata cu apa rece. Moldova este plina de admiratorii lui Putin. O sa-i incarce pe toti ”unionistii” in frunte cu Maia si Gavrilita si-i va deporta in Siberia punand in loc Putinei exact ca-n Melitopol.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger