AcasăȘTIRI EXTERNERușii, supărați că americanii nu i-au invitat niciodată să viziteze baza Deveselu

Rușii, supărați că americanii nu i-au invitat niciodată să viziteze baza Deveselu

Rușii, supărați că americanii nu i-au invitat niciodată să viziteze baza Deveselu

Ambasadorul Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin, s-a declarat mâhnit că ambasadorii altor state în țara noastră au fost invitați să vadă scutul antirachetă de la Deveselu.

Valeri Kuzmin a susținut o lungă conferință de presă, în cursul săptămânii trecute, în care a abordat relațiile bilaterale dintre București și Moscova, dar și teme de actualitate, atât militare, cât și politice.

În lunga sa conferință de aproximativ două ore și jumătate, diplomatul rus a discutat și despre „metode de interacțiune la nivel militar”, în ceea ce privește relația cu partea americană.

În acest sens, Kuzmin a dat exemplu bazei militare de la Deveselu unde, amintește ambasadorul rus, americanii nu i-au invitat niciodată pe ruși. În pofida faptului că ambasadorii altor state în țara noastră au fost invitați la Deveselu, scrie Defense Romania.

„Noi nu am vizitat niciodată Deveselu. Nu am fost invitați. În mandatul meu, relativ lung, am auzit de la alți colegi că ei au fost invitați să viziteze baza de la Deveselu. Noi, rușii, nu am fost niciodată invitați”, a precizat Kuzmin, în cadrul conferinței sale pe care a susținut-o online, și care a fost transmisă de pagina de Facebook a Ambasadei Federației Ruse în România.

Manevre NATO „provocatoare”

Tot în cadrul acestei conferințe, Valeri Kuzmin a transmis că Moscova consideră manevrele militare ale aliaților, de la graniţa sa, ca fiind „provocatoare” şi apreciază că acestea „pun în pericol” situaţia de securitate de la Marea Neagră.

De precizat că, înainte cu o zi de conferința și declarația ambasadorului rus în România, ministrul de Externe al lui Vladimir Putin, Serghei Lavrov, a propus inspecții în baze militare ruse și americane, dând exemplul bazei de la Deveselu, dar și a unor instalații din Polonia.

Șeful diplomației de la Moscova a precizat că subiectul privind moratoriu în ceea ce privește instalarea rachetelor cu rază medie și scurtă de acțiune va fi abordat și de președinții Vladimir Putin și Joe Biden, în cadrul summitului pe care îl vor avea pe data de 16 iunie la Geneva, în Elveția.

În acest sens, Serghei Lavrov propune ca experții NATO să se deplaseze în Kaliningrad pentru a inspecta instalațiile Iskander, în timp ce rușii să aibă acces la instalațiile din România și Polonia, Moscova fiind îngrijorată că lansatoarele americane MK-41 din România pot fi utilizate în scopuri ofensive.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
230 afisari

1 COMENTARIU

  1. Pai cei mai multi fotoredactori la sampanie 🥂 🍾 la inaugurarea scutului iereau din Rusia..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger