AcasăȘTIRI EXTERNERușii sunt chiar toți “refugiați”? Trebuie să-i primească Europa?

Rușii sunt chiar toți “refugiați”? Trebuie să-i primească Europa?

De săptămâna trecută, când Vladimir Putin a anunțat că va mobiliza sute de mii de recruți suplimentari pentru frontul din Ucraina, rușii au făcut tot posibilul să plece din țară. Europa trebuie să-i lase să intre?

Da, spune Germania. Oricine urăște „calea lui Putin” și iubește democrația liberală este binevenit, a scris pe Twitter Marco Buschmann, ministrul justiției.

În 2015, guvernul german a spus inițial „Bine ați venit, refugiaților” sirienilor; în 2022, se pare că se pregătește să îi întâmpine la fel pe ruși.

„Nebunie”, a replicat un politician estonian, vorbind în numele multor altora, în special în părțile Uniunii Europene care se învecinează cu Rusia. Germanii sunt încă o dată naivi, se spune. Printre mulțimea de ruși care pretind că sunt disidenți sau oponenți ai atacului lui Putin asupra Ucrainei, există cu siguranță și un număr oarecare de „Omuleți Verzi”.

„Micii omuleți verzi” este eticheta memorabilă dată soldaților ruși care au anexat Crimeea în 2014. Aceștia purtau un camuflaj verzui, dar nu purtau însemnele oficiale ale armatei ruse. Păstrând o față serioasă, Putin a pretins că erau voluntari locali și „grupuri de autoapărare”. În aceste zile, „omuleții verzi” se pot referi la oricare dintre agenții săi sub acoperire.

Aceștia, la rândul lor, reprezintă doar unul dintre numeroșii vectori pe care Putin, antrenat în KGB, îi folosește pentru războiul său hibrid împotriva Occidentului – de la dezinformare și atacuri cibernetice la interferențe în alegerile străine și nu numai.

Lucru valabil și pentru turiștii ruși, motiv pentru care mai multe țări UE au dreptate să înceapă să interzică majoritatea acestor vizite.

Scenariul ideal, desigur, ar fi ca rușii să ia mobilizarea în masă a lui Putin ca indiciu nu pentru a fugi din țară, ci pentru a se ridica și a răsturna regimul.

Prin urmare, decizia UE și a altor țări se reduce la a pune în balanță riscul micilor omuleți verzi și beneficiul de a ajuta la sabotarea mobilizării lui Putin și, prin extensie, a întregului său efort de război.

Va fi dificil ca UE să se asigure că fiecare rus care se sustrage de la încorporare „iubește democrația liberală”, așa cum a stipulat atât de optimist germanul Buschmann, la fel cum a fost greu în 2015-2016 să depisteze jihadiștii din Statul Islamic printre refugiații sirieni.

Este de înțeles că mulți europeni resping acum azilul pentru ruși. Experiența de două decenii a arătat că polonezii, lituanienii, letonii și estonienii au avut dreptate când au reticenți față de Rusia, în timp ce germanii au fost pur și simplu creduli.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
502 afisari

11 COMENTARII

  1. Eu le-as face un lagar de munca fortata si reeducare. Forta de munca gratuita pentru U.E.

  2. Pe racheții neonaziști ai perciunatului jeleu i-au primit. De ce nu i-ar primi și pe mujici?

    Și nu înțeleg de ce nu ar fi ieșit și ciolovecii să-l dea jos pe jidovul jeleu? Nu-i aceeași situație?

    Cât despre maimuțele chemate de „mutti” mercheleasa, toți erau refugiați de război care mai aveau și diplome de ingineri, medici, arhitecți sau informaticieni?

  3. Pana de curand cand citeam cate un articol, citeam si comentariile. Acum imi este sila. Sunt doi cretini aici, Nik si Barbu, care se injura reciproc, mai ceva ca la usa cortului. De ce ce nu se muta pe Facebook si sa ne lase in pace?, de unde se vede ca si prea multa libertate strica.

    • hAnonime, mă-ta-njură, da?
      Ce zici tu că sunt înjurături sunt ale trollului nik, „școlit” la ge4poulimedia lui tăpălabă. Însă, cum tu nici să scrii nu știi, de unde să observi așa ceva.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger