AcasăȘTIRI EXTERNERușii primesc alimente la schimb cu băutură. „Mitilicu” face ravagii

Rușii primesc alimente la schimb cu băutură. „Mitilicu” face ravagii

Rușii primesc alimente la schimb cu băutură. „Mitilicu” face ravagii

În regiunea Orenburg din Federația Rusă, consumul de alcool contrafăcut a provocat spitalizarea a 67 de persoane săptămâna trecută, dintre care 34 au murit. Autoritățile nu știu ce cantitate din alcool toxic a fost vândută. În schimb au instituit programul „alcool contra mâncare”.

Autoritățile din această regiune din centrul Rusiei au anunțat duminică, 10 octombrie,  că le-au propus localnicilor să schimbe alcoolul pe alimente, după câteva zeci de decese legate de băuturi contrafăcute care conțineau metanol, un alcool toxic pentru consumul uman.

Mii de sticle de alcool confiscate, zeci de arestări

Bilanțul inițial, dezvăluit vineri, a raportat 17 morți, dar s-a dublat în două zile după alte spitalizări. Cantitatea de alcool toxic vândut deja nefiind cunoscută, autoritățile au sugerat locuitorilor din partea de est a regiunii Orenburg să își schimbe „băuturile alcoolice de o calitate îndoielnică” cu produse alimentare într-o rețea de supermarketuri locale, potrivit TASS.

Prețul selecției produselor alimentare oferite „este de câteva ori mai mare decât cel al alcoolului”, au asigurat autoritățile locale în comunicatul de presă, citat de agenție. Mii de sticle de alcool suspecte au fost confiscate din magazine și depozite din zonă pentru examinare, potrivit poliției locale, care a spus că mai multe dintre ele conțin metanol.

Filiala locală a Comitetului de Investigații din Rusia, organismul responsabil de principalele anchete penale, a anunțat că a făcut aproximativ zeci de arestări în nrândul producătorilor și vânzători de alcool contrafăcut, scrie 20 Minutes.

Incidentele fatale legate de consumul de alcool toxic sau de produse de substituție toxice nu sunt neobișnuite în Rusia, o țară în care 21 de milioane de oameni se află sub pragul sărăciei. În 2016, peste 60 de persoane au murit în Irkuțk, în Siberia, după ce au consumat un ulei parfumat ce conținea metanol.

Autoritățile ruse au întărit legislația după acest incident, dar produsele alcoolice, precum etanolul sau spirtoasele produse în casă rămân  produse obișnuite de consum, în special datorită reglementării vânzării băuturilor spirtoase și creșterii prețului acestora pentru a lupta împotriva alcoolismului.

author avatar
Tudor Borcea