AcasăȘTIRI EXTERNERușii, fără Vladimir Putin la sfârșit de an. Anunț de ultimă oră...

Rușii, fără Vladimir Putin la sfârșit de an. Anunț de ultimă oră al Kremlinului

Rușii, fără Vladimir Putin la sfârșit de an. Anunț de ultimă oră al Kremlinului / Foto: kremlin.ru

Președintele rus Vladimir Putin nu va ține tradiționala sa conferință de presă de sfârșit de an, a anunțat, luni, Kremlinul, pe fondul eșecurilor militare ale Rusiei în Ucraina și al sancțiunilor occidentale impuse Moscovei.

„Conferința de presă anuală a președintelui rus Vladimir Putin nu va avea loc până la Anul Nou, dar este de așteptat ca șeful statului să găsească o ocazie de a vorbi cu presa”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Ruperea unei tradiții din 2001

Marea întâlnire față în față a lui Vladimir Putin cu presa a avut loc în fiecare an din 2001 încoace, cu excepția perioadei dintre 2008 și 2012, când a fost prim-ministru.

La această conferință de presă anuală, la care participă sute de jurnaliști ruși și străini, Putin răspunde în direct la întrebări legate de orice, de la diplomație la problemele vieții cotidiene din Rusia.

Deseori, răspunsurile președintelui către mass-media sunau ca niște ordine adresate guvernului sau autorităților regionale, scrie Le Figaro.

Decizia de a nu organiza conferința de presă de sfârșit de an vine în contextul în care Rusia, care a lansat o ofensiva militară în Ucraina, în februarie, a suferit mai multe eșecuri militare în ultimele luni și a declarat o mobilizare parțială în septembrie.

De la începutul ofensivei, Rusia a fost lovită de o avalanșă de sancțiuni occidentale și se confruntă acum cu un embargou asupra livrărilor de petrol către UE.

author avatar
Tudor Borcea