Și o fac în apele teritoriale ale Germaniei: nava rusească Fortuna, specializată în amplasarea de conducte submarine, a reluat lucrurile la gazoductul Nord Stream 2 în Marea Baltică, un proiect care va crea o nouă legătură energetică directă între Rusia şi Germania.
Fortuna are autorizație de operare, emisă la începutul acestei săptămâni de Autoritatea maritimă din Germania (BSH).
Prin urmare, o secţiune de conductă cu o lungime de doi kilometri poate fi amplasată pe fundul mării în zona economică exclusivă a Germaniei.
De asemenea, consorţiul Nord Stream 2 AG a informat că se lucrează şi la secţiunea din Danemarca a gazoductului, unde conductele sunt amplasate de o altă navă rusească, Akademik Cherskiy.
Gazoductul Nord Stream 2 este aproape de finalizare: în apele teritoriale ale Germaniei mai sunt de amplasat o secţiune de 13,9 kilometri dintr-o conductă şi 16,8 kilometri din cea de a doua conductă.
Săptămâna trecută, SUA au anunţat că renunţă la sancţiunile împotriva societăţii NordStream 2 AG, o filială a gigantului rus Gazprom cu sediul în Elveţia, şi a CEO-ului său, Matthias Warnig, de naţionalitate germană.
Gazoductul reprezintă o investiţie de 11 miliarde de dolari, finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper şi Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.