AcasăȘTIRI EXTERNERusia vs SUA: lupta pentru petrolul sirian

Rusia vs SUA: lupta pentru petrolul sirian

În august, în nord-estul Siriei a izbucnit o luptă între patrulele desfășurate de Rusia și SUA. Potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, coliziunea a avut loc lângă Dayrick (Al-Malikiyah), la granița turco-siriană, când misiunile SUA și ruse s-au întâlnit. Un vehicul rus a lovit în mod deliberat un all-terrain (M-ATV) rezistent la mine, protejat de ambuscadă, care a condus la rănirea a patru soldați americani. Incidentul a venit după serie de ciocniri care implică trupe terestre rusești și americane în zonă, iar miza devărată este petrolul.

Mai precis, semnarea recentă a unui acord petrolier între o companie americană –  Delta Energy – și administrația auto-autonomă siriană kurdă. Procedând astfel, Statele Unite își reformulează prezența în afara mandatului său inițial anti-ISIS și își indică intenția de a rămâne pe termen lung în regiunea bogată în țiței, notează National Interest. Încă de la începutul anului, Washingtonul a început să îşi consolideze poziţiile în provincia Deir Ezzor, unde se găsesc principalele câmpuri petroliere siriene, în coordonare cu Forţele Democrate Siriene (FDS), majoritar kurde.

Rapoartele americane sugerează că Rusia a încercat, la rândul ei,  să încheie un acord similar pentru a explora și exploata țițeiul, dar  s-a confruntat cu o respingere clară din partea administrației autonome. Prin urmare, „incidentele” recente nu sunt o coincidență și provin dintr-o confruntare mai largă între Statele Unite și Rusia, subliniind posibilitatea că vor fi raportate „întâlniri” suplimentare. Cu atât mai mult cu cât administrația Trump nu are o strategie clară asupra nord-estului Siriei, combinată cu o voință rusă de a arăta ușa trupelor americane din regiune. Ambele motive, alimentate și de potențialele dorințe rusești de a se răzbuna vor spori probabil șansele unor confruntări militare suplimentare. Moscova a reacționat, acuzând SUA că preluarea sub control armat a regiunii siriene ține de “banditism international”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
353 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger