AcasăȘTIRI EXTERNERusia vrea o nouă ordine mondială: sancțiunile SUA nu îl vor opri...

Rusia vrea o nouă ordine mondială: sancțiunile SUA nu îl vor opri pe Putin

Acumularea trupelor rusești la granița cu Ucraina este provocarea clară a Moscovei la adresa ordinii globale.

Europa se află în pragul unui conflict militar major, iar capacitatea Washingtonului de a influența deciziile Rusiei folosind sancțiuni pare o strategie depășită.

Sancțiunile de până acum s-au concentrat în mare parte asupra persoanelor și entităților despre care se crede că se află pe orbita lui Vladimir Putin. Adică oligarhi și organizații apropiate de Kremlin.

Exmatricularea Rusiei din sistemul de plăți internaționale a comerțului global – SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), ar afecta băncile și exportatorii ruși, dar și Europa care folosește sistemul pentru a plăti Rusiei miliarde de dolari pentru hidrocarburi în fiecare an.

Săptămâna trecută, președintele francez Emmanuel Macron a sugerat că Europa are nevoie de propriul dialog cu Rusia, independent de discuțiile dintre Washington și Moscova.

“Măsurile cele mai îndrăznețe s-ar putea întoarce și asupra Europei, din cauza dependenței continentului de energia rusă. În sensul tactic pe termen scurt, acești pași nu-l vor afecta suficient pe Putin”, a declarat David Cortright, directorul Global Policy Initiative.

Washingtonul a dorit de mult să oprească gazoductul Nord Stream 2, dar acest scenariu este imposibil: Europa, încercată greu de criza energetică, este prea dependentă de gazul rusesc, iar cel american(lichefiat) este mult mai scump.

Gazprom ar putea riposta la orice sancțiuni prin întreruperea aprovizionării cu gaze către Europa. Acest lucru ar paraliza sistemele energetice ale continentului și ar duce la o creștere uriașă a prețurilor. Poate că cea mai mare incertitudine este ceea ce se întâmplă cu cantitățile de gaz pe care Rusia le deplasează prin Ucraina. Moscova ar putea opri fluxurile prin Ucraina în cazul unui conflict, a declarat Volodimir Omelcenko, șeful cercetării energetice la Centrul Razumkov din Ucraina. Ar oferi Rusiei puterea de a „dicta condițiile Ucrainei și UE”.

Dar alții nu sunt atât de siguri. În joc sunt 40 de miliarde de metri cubi de gaz pe care Rusia s-a angajat să le mute anual prin Ucraina, în cadrul unui contract care se încheie în 2024. Adică aproximativ o treime din gazul rusesc exportat în Europa și aproape jumătate din ceea ce consumă Germania anual.

Rusia este o națiune marcată de amintirea umilinței. Putin deplânge prăbușirea imperiului sovietic ca fiind cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului al XX-lea. Și caută să-l reconstituie, înfruntând  Occidentul pe toate planurile.

SUA încă mai are o serie de opțiuni pentru sancțiuni economice suplimentare și mai dure pe care le poate impune Moscovei, dar populația rusă va trage ponoasele, nicidecum gruparea de potentați a Kremlinului. Potrivit Al Jazeera, Rusia a construit rezerve internaționale în valoare de 630 de miliarde de dolari – cei din elită nu vor suferi personal.

SUA nu mai controlează lumea, cuvintele lui Joe Biden nu mai au greutate. Democrația liberală la nivel global este în retragere. Dar dacă ordinea internațională este slabă, o Rusie în ascensiune va căuta să exploateze acea slăbiciune, potențial declanșând conflicte.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
851 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger