AcasăȘTIRI EXTERNERusia va ataca Ucraina la începutul anului. „Mai devastator decât orice s-a...

Rusia va ataca Ucraina la începutul anului. „Mai devastator decât orice s-a văzut până acum”. SUA și-au informat aliații europeni

Rusia va ataca Ucraina la începutul anului. „Mai devastator decât orice s-a văzut până acum”. SUA și-au informat aliații europeni

Rusia are peste 92.000 de militari adunați în jurul granițelor Ucrainei și se pregătește pentru un atac până la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie, a declarat șeful direcției de informații din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, generalul de brigadă Kirilo Budanov.

Un astfel de atac ar implica probabil lovituri aeriene, artilerie și atacuri cu blindate urmate de atacuri aeriene în est, asalturi amfibii în Odesa și Mariupol și o incursiune mai mică prin Belarus, a declarat pentru Military Times, Budanov.

„Mai devastator decât orice s-a văzut până acum”

Exercițiul militar la scară largă Zapad 21 din Rusia de la începutul acestui an a dovedit, de exemplu, că pot parașuta peste 3.500 de trupe aeropurtate și de operațiuni speciale deodată, a spus el.

Atacul pe care îl pregătește Rusia, a spus Budanov, ar fi mult mai devastator decât orice s-a văzut până acum în conflictul care a început în 2014, care a dus la moartea a aproximativ 14.000 de ucraineni.

Adresându-se Washington Post, noul ministru al Apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, declarat că nu este clar dacă președintele rus Vladimir Putin a decis deja să atace.

Dar Rusia își construiește capacitatea de a face acest lucru, a spus Budanov, crescând nivelul trupelor și sistemele de arme în Crimeea ocupată- sistemele de punere în scenă precum rachetele balistice cu rază scurtă Iskander și alte arme în alte locuri în apropierea graniței. Generalul a ironizat sugestiile că condițiile meteorologice brutale din acea perioadă a anului i-ar descuraja pe ruși să atace.

„Nu este nicio problemă pentru noi și ruși”, a spus Budanov despre lupta pe vremea rece.

Operațiuni psihologice în pregătire

Orice astfel de atac, însă, ar urma mai întâi unei serii de operațiuni psihologice aflate în desfășurare, menite să destabilizeze Ucraina și să-i submineze capacitatea de a lupta, a spus Budanov, vorbind prin intermediul unui interpret.

„Ei vor să stimuleze tulburările, prin proteste și reuniuni, care arată că oamenii sunt împotriva guvernului”.

Aceste eforturi includ proteste în desfășurare împotriva vaccinării Covid-19, despre care Budanov a spus că au fost organizate de Rusia, care încearcă, de asemenea, să alimenteze tulburările legate de economie și aprovizionarea cu energie.

În plus, Budanov a spus că Rusia încearcă să trezească sentimentul antiguvernamental în legătură cu un incident numit „Wagnergate”- o controversă care implică aproximativ 30 de membri ai grupării militare private ruse responsabile de atacurile din interiorul Ucrainei.

Membrii grupului Wagner, care s-au îndreptat spre Belarus, ar fi trebuit să fie aduși înapoi în Ucraina pentru a fi reținuți, dar au ajuns să fie trimiși în Rusia cu ajutorul KGB-ului din Belarus, a spus Budanov. Operațiunile psihologice rusești sunt folosite pentru a arăta că „autoritățile noastre au trădat oamenii”, a spus Budanov.

Conflictul de frontieră în curs dintre Polonia și Belarus, care încearcă să trimită refugiați în Europa prin granița Poloniei, face parte din acest efort, a spus el.

„Ei vor să facă situația din interiorul țării din ce în ce mai periculoasă și mai grea și să creeze o situație în care trebuie să schimbăm guvernul”, a spus Budanov. „Dacă nu pot face asta, atunci trupele militare își vor face treaba.”

Budanov a spus că evaluările serviciilor de informații din SUA și Ucraina cu privire la momentul unui atac rusesc sunt foarte asemănătoare. „Evaluările noastre sunt aproape aceleași cu ale colegilor noștri americani”, a spus el. Pentagonul a refuzat să comenteze evaluările lui Budanov cu privire la momentul și natura oricărui potențial atac rusesc.

SUA oferă hărți și planuri detaliate despre atac

La 12 noiembrie, Bloomberg raporta că oficialii americani și-au informat omologii europeni cu privire la o pozibilă invazie a Ucrainei de către Rusia.

Sursa citată a revenit cu noi precizări, afirmând că SUA au clarificat natura amenințărilor, prezentând anumitor națiuni aliate hărți și planuri detaliate a ceea ce ar putea fi operațiunea de invazie condusă de Kremlin.

Astfel, o invazie la scară largă ar putea avea loc încă de la începutul anului viitor. S-ar putea face din mai multe puncte, inclusiv din Crimeea și Belarus, aflate deja în centrul unei crize migratorii explozivve, care unii o consideră controlată de la distanță de Moscova.

Bloomberg raportează că 100 de batalioane, sau o sută de mii de soldați, ar fi gata să se angajeze în manevre invazive pe teren dificil și în condiții de frig.

Rusia: „O isterie construită artificial”

Totul ar indica voința rușilor de a se instala pentru o ocupare prelungită a teritoriilor cucerite, cu sprijinul rezerviștilor rechemați discret de Moscova. Jumătate dintre aceste batalioane ar fi deja pe picior de război, iar sprijinul aerian ar fi în program.

Această vastă armată ar putea conta pe echipamente lăsate în urmă în timpul manevrelor anterioare de același tip, în primăvara lui 2011. Dacă însă planurile par stabilite și trupele gata, oficialii americani precizează că nu cunosc intențiile reale ale lui Vladimir Putin, cu excepția faptului că acesta dorește să fie complet pregătit să declanșeze conflictul dacă îl consideră inevitabil.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a vorbit despre „isterie construită artificial” când a comentat declarațiile lui Kirilo Budanov.

author avatar
Tudor Borcea
1.416 afisari

6 COMENTARII

  1. si romanii vor fi de partea rusiei indiferent ca le place sau nu postacilor guvernamentali

  2. Nu cred. Rusia nu poate sustine economic un razboi cu o tara totusi bine pregatita militar, in contextul unei pandemii, cu o rata de mortalitate f mare inceput de iarna si o incredere minima in Putin. Dar o sa fie mereu hartuita Ucraina pt a nu putea fi integrata in Nato. Cel mai nimerit statut al Ucrainei era tara neutra.Un atac clasic in era noastra ar insemna sfarsitul erei Putin si inceputul sfarsitului Rusiei ca tara.

    • Asta dacă nu se produce simultan și „reîntregirea insulei Formosa (Taiwan)” la China continentală !

  3. Asa ca o mica comparatie Sua au cheltuit în pustiul Afganistan pe masina de razboi cam 2000 de miliarde dolari. Asta fara razboiul din Irak sau alte misiuni în Africa sau atacul de catifea din orient a lui Donald. Si e pustiu.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger