AcasăȘTIRI EXTERNERusia urmărește o fregată a Franței, dislocată pentru prima dată în Marea...

Rusia urmărește o fregată a Franței, dislocată pentru prima dată în Marea Neagră

Rusia urmărește o fregată a Franței, dislocată pentru prima dată în Marea Neagră

Rusia a anunțat marți, 14 decembrie, că monitorizează o fregată a Franței care a intrat în Marea Neagră, în pline tensiuni dintre Moscova și țările occidentale pe dosarul Ucraina.

„Forțele și resursele Flotei Mării Negre au început să monitorizeze activitățile fregatei marinei franceze, Auvergne”, a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, citat de agențiile de presă ruse.

Rusia este suspectată în vest că se pregătește pentru o nouă invazie a Ucrainei și că desfășoară forțe considerabile la granița lor comună. Kremlinul respinge aceste acuzații și spune, dimpotrivă, că este amenințat de NATO.

Un „burete de informații”

Luni, fregata multirol (FREMM) Auvergne a traversat strâmtoarea Dardanele apoi pe cea a Bosforului pentru a ajunge la Marea Neagră, în prezent scena unor tensiuni puternice între Ucraina și Rusia.

În mod clar, este de așteptat ca nava să fie survolată de avioanele de luptă rusești dacă, întâmplător, se apropie prea aproape de Crimeea.

Mai ales că fregata Auvergne nu este necunoscută rușilor. În 2018, Moscova a acuzat-o că i-a provocat pierderea unui avion de informații Il-20, în largul Siriei. Acest lucru s-a dovedit a fi total fals, aeronava în cauză fiind doborâtă de o rachetă a apărării antiaeriene a Siriei, trasă împotriva avioanelor F-16 israeliene.

Marina franceză s-a grăbit însă să confirme oficial prezența fregatei Auvergne în Marea Neagră, precizând că misiunea sa va dura trei săptămâni. Sau limita stabilită de Convenția de la Montreux. „Aceasta este prima desfășurare a unei fregate multi-misiuni în această mare închisă”, a adăugat Franța.

Dislocat în zonă din 25 noiembrie, distrugătorul american USS Arleigh Burke nu a mai putut rămâne acolo pentru a respecta Convenția de la Montreux, care reglementează navigația în strâmtorile turcești a navelor militare aparținând țărilor ne-riverane cu Marea Neagră.

Datorită multiplilor senzori (sonare, radare, legături de date etc.) o navă FREMM este un adevărat „burete de informații” iar una dintre componentele misiunii fregatei Auvergne în Marea Neagră va consta tocmai în stabilirea unei situații tactice acolo.

În ultimele săptămâni, Rusia a afirmat de multe ori că a escortat avioane militare occidentale. Moscova a transmis de asemenea că au existat incidente cu nave ale ţărilor riverane.

Săptămâna trecută, Rusia a susținut că a interceptat mai multe avioane franceze și americane. La începutul lunii decembrie, Moscova a susținut că o „catastrofă” a fost evitată după ce un avion de linie rus a fost forțat să-și schimbe cursul pentru a evita un avion spion NATO deasupra Mării Negre.

author avatar
Tudor Borcea