AcasăȘTIRI EXTERNERusia trimite 20.000 de soldați la granița dintre Belarus și Ucraina /...

Rusia trimite 20.000 de soldați la granița dintre Belarus și Ucraina / „Stăpânii Kievului îl împing la război” – VIDEO

Rusia trimite 20.000 de soldați la granița dintre Belarus și Ucraina / Putin deschide un nou front? / „Stăpânii Kievului îl împing la război” - VIDEO

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a declarat luni că a ordonat desfășurarea de trupe alături de forțele rusești în apropierea Ucrainei, ca răspuns la ceea ce el a spus că este o amenințare clară la adresa țării sale din partea Kievului și a susținătorilor săi, NATO.

Potrivit canalului de știri Al-Arabiya, Rusia a desfășurat aproape 20.000 de soldați la granița dintre Belarus și Ucraina. O înregistrare video din 9 octombrie arată gara Orsha (regiunea Vitsebsk) din Belarus: un tren cu tancuri rusești T-72s care se deplasează în Belarus.

Lukașenko: „Stăpânii ucrainenilor îi împing la război”

De partea sa, Lukașenko a declarat că țara sa va desfășura un grup regional de forțe militare împreună cu Rusia ca răspuns la presupusa militarizare a frontierei cu Belarus de către Polonia.

Comentariile lui Lukașenko, care deține puterea în Belarus din 1994, indică o potențială escaladare în continuare a războiului din Ucraina. „Atacurile pe teritoriul Belarusului nu sunt doar discutate astăzi în Ucraina, ci sunt și planificate”, a declarat Lukașenko la o reuniune privind securitatea, fără a furniza dovezi pentru această afirmație. „Stăpânii lor îi împing să înceapă un război împotriva Belarusului pentru a ne târî acolo”.

„Ne pregătim pentru acest lucru de zeci de ani. Dacă va fi necesar, vom răspunde”, a declarat Lukașenko, adăugând că a vorbit cu președintele rus Vladimir Putin despre această situație în timp ce se afla la o reuniune la Sankt Petersburg.

Lukașenko a declarat că a convenit cu Putin să desfășoare un grup militar regional și că a început să adune forțele în urmă cu două zile, aparent după atacul asupra podului rutier și feroviar al Rusiei spre Crimeea, sâmbătă.

Lukașenko a declarat că un avertisment a fost transmis Belarusului prin canale neoficiale că Ucraina plănuiește atacuri, deși nu a oferit detalii. „Răspunsul meu a fost simplu: „Spuneți-i președintelui Ucrainei și celorlalți nebuni: dacă ating un metru din teritoriul nostru, atunci Podul Crimeii le va părea o plimbare în parc”.

Armata bielorusă are aproximativ 60.000 de oameni. La începutul acestui an, Belarus a desfășurat în zonele de frontieră 6 grupuri tactice-batalion, totalizând câteva mii de oameni. Duminică, șeful poliției de frontieră din Belarus a acuzat Ucraina de provocări la graniță.

author avatar
Tudor Borcea