Rusia a început testele celui mai mare și mai puternic submarin din lume, K-329 Belgorod, în Marea Albă. Cu o lungime de 180 de metri, Belgorod va fi primul submarin purtător de torpile nucleare „Poseidon” (arma „Apocalipsei”).
Video of the Russian navy belgorod submarine which just sailed for the first time. #submarine #navy@CovertShores pic.twitter.com/wZDa870UJi
— K-560 (@K560s) June 26, 2021
Poseidon este de fapt o dronă nucleară submarină, capabilă să atingă o viteză în imersiune de 110-130 Km/h, având o autonomie de 10.000 de kilometri. Încărcătura nucleară a dronei Poseidon poate atinge 100 de megatone, adică de 130 de ori mai puternică decât bomba atomică aruncată de americani asupra Hiroshimei.
Activitățile submarinului Belogorod vor fi raportate direct liderului de la Kremlin, Vladimir Putin. Mai ales că noul submarin este considerat un stat-major și o agenție de informații în ape profunde, mai degrabă decât un submarin convențional.
Navă-mamă pentru submarine mai mici
Belgorod va acţiona ca o navă-mamă pentru submarine mai mici, cu scufundări adânci, având braţe robotizate care pot manipula sau chiar tăia cablurile vitale care se află pe fundul mării, scrie Defense Romania.
Marea Britanie a anunţat la începutul acestui an că va desfăşura o navă-spion specială pentru a opri astfel de submarine, care sabotează interesele Marii Britanii.
Belgorod, ale cărui specificaţii exacte nu sunt cunoscute, este supus testelor producătorului şi urmează să fie predat statului rus spre sfârşitul acestui an.
Acesta urmează să servească flota din ţară, au declarat pentru presa de stat surse apropiate ministerului rus al apărării. Dar există îngrijorări în Occident că submarinul va fi dislocat în Arctica şi Atlanticul de Nord, unde Moscova şi-a sporit semnificativ activitatea submarină în ultimii ani.
Luna trecută, Ben Wallace, secretarul apărării din Marea Britanie, a declarat că Moscova este „ameninţarea adversarului numărul unu” a Marii Britanii şi că apele britanice au fost „vizitate în mod regulat” de navele ruseşti.
Testarea submarinului nuclear vine la doar câteva zile după confruntarea cu Marea Britanie, în speță cu distrugătorul HMS Defender, în Marea Neagră, petrecută într-o zonă pe care Rusia a revendicat-o după anexarea Crimeei, în 2014.