AcasăȘTIRI EXTERNERusia suprimă monedele digitale

Rusia suprimă monedele digitale

Banca centrală a Rusiei vrea să interzică ultilizarea și mineritul criptomonedelor pe teritoriul țării, invocând amenințări la adresa stabilității financiare, a bunăstării cetățenilor și a suveranității politicii monetare.

Rusia a criticat ani de zile monedele digitale, argumentând că acestea ar putea fi folosite în spălarea banilor sau pentru finanțarea terorismului. În cele din urmă, le-a dat statut legal în 2020, dar a interzis utilizarea lor ca mijloc de plată.

Banca centrală a precizat că intenționează să împiedice instituțiile să efectueze “orice operațiuni cu criptomonede”, menționând că piața lor are caracteristicile unei “piramide financiare” care amenință  cetățenii și stabilitatea financiară.

Mișcarea este cea mai recentă dintr-o represiune globală asupra ecosistemului cripto, deoarece guvernele din Asia până în Statele Unite se tem că monedele digitale extrem de volatile, operate în mod privat, le-ar putea submina controlul asupra sistemelor financiare și monetare.

Pe altă parte, rușii sunt utilizatori activi de criptomonede, cu un volum anual de tranzacții de aproximativ 5 miliarde de dolari.

Banca centrală a spus că minarea cripto a creat probleme pentru consumul de energie. Bitcoin și alte criptomonede sunt „exploatate” de computere puternice care concurează cu altele conectate la o rețea globală pentru a rezolva puzzle-uri matematice complexe. Procesul consumă energie electrică și este adesea alimentat de combustibili fosili.

„Cea mai bună soluție este interzicerea exploatării criptomonedelor în Rusia”, a informat instituția cu sediul în Moscova.

În schimb, Banca Rusiei intenționează să emită propria rublă digitală, alăturându-se tendinței globale de a dezvolta monede digitale pentru a moderniza sistemele financiare, a accelera plățile și a contracara o potențială amenințare din partea altor criptomonede.

author avatar
Radu Jacotă Redactor