Cauta

Rusia stăpânește Insula Șerpilor și tot gazul din Marea Neagră! Subiect tabu pentru Guvernul Ciucă

Insula Șerpilor a fost primul obiectiv major atins de Armata Roșie în războiul contra Ucrainei. În timp ce propaganda occidentală s-a axat să prezinte ca pe un eșec înaintarea rusă spre Kiev, desfășurarea ostilităților arată, totuși, că Vladimir Putin și-a calculat pașii până în cel mai mic detaliu. Iar preluarea Insulei Șerpilor a fost una dintre țintele primordiale ale Moscovei, atinsă de cum s-a declanșat ofensiva.

Stânca de 17 hectare aflată la 45 de kilometri de țărmurile României și ale Ucrainei, în dreptul Golfului Musura, are o uriașă importanță din punct de vedere strategic.

Ocuparea Insulei Șerpilor va permite Federației Ruse să revendice apele teritoriale din jurul ei, adică aproximativ 12 mile marine.

ExxonMobil, retragere misterioasă

La televizor nu se vorbește despre asta, subiectul exploatărilor din Marea Neagră este unul tabu chiar și pentru Guvernul Ciucă. Tăcerea e de aur, dar în contextul actual arată slăbiciune și o lipsă de pregătire care ne îngrijorează.

În 2009, printr-o decizie definitivă, Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a acordat României 9700 de kilometri pătraţi din platoul continental de lângă Insula Șerpilor. O asemenea victorie nu le putea scăpa printre degete americanilor, așa că ExxonMobil și BSOG au apărut, cumva, în ecuație. Exxon și OMV dețin câte 50% din proiectul Neptun Deep, cel mai important, unde sunt estimate zăcăminte de până la 80 de miliarde metri cubi de gaze naturale.

Pe nepusă masă, americanii de la ExxonMobil au anunțat în toamna trecută că se retrag din afacere, ca și cum ar fi anticipat ce avea să se întâmple în regiune. Romgaz a acceptat să plătească 1,06 miliarde de dolari pentru participația lor (nu se știe dacă banii au deja trimiși).

Exploatările, amânate sau definitiv îngropate?

Primele exploatări de gaze din Marea Neagră trebuiau să înceapă în toamna acestui an. La Vadu s-a construit deja o rafinărie care să preia gazul adus de conducta maritimă a americanilor de la BSOG.

Dar mulți cred că acest lucru nu va mai fi posibil. Rusia controlează nu numai Insula Șerpilor, ci și platforma maritimă din jurul ei și, mai mult de atât, va revendica zăcămintele de gaze de acolo. Noua realitate din teren arată că va urma o reîmpărțire a platoului maritim din Marea Neagră.

Cu nave militare în zonă, este greu de crezut că vreo companie din domeniu va mai îndrăzni să extragă gazele; investițiile sunt de ordinul miliardelor, iar riscul pierderii banilor, în cazul unei intervenții brutale militare a rușilor, este mult prea mare.

Iată de ce mulți spun că România trebuie să înceteze a-și mai face planuri cu gazul din Marea Neagră. Proiectul are crucea pusă din momentul în care Vladimir Putin a decis atacarea Ucrainei și preluarea cât mai rapidă a Insulei Șerpilor!

Vasile Dîncu, liniștit

La București, Guvernul Ciucă nu scoate o vorbă pe marginea acestui subiect. Singura voce din Cabinet care a făcut referire la Insula Șerpilor a fost cea a lui Vasile Dîncu. Însă, ca de obicei, ministrul Apărării a fost pe lângă subiect.

Când rușii se pregăteau să atace Ucraina și era evident că navele militare deja controlau acolo zona maritimă, Dîncu ne cerea să fim liniștiți: „Sigur că s-au aglomerat vasele în zona respectivă. Este un vas, într-adevăr, care bloca oarecum trecerea unor vase comerciale, dar mai degrabă avea o postură agresivă, mai degrabă voia să impresioneze, pentru că ne-am interesat şi noi, am luat informaţii. Era oarecum pentru descurajare, mai mult impresie, să spun. În zona Insulei Şerpilor, într-adevăr a fost a fost o mişcare la un moment dat, dar nu se justifică să spunem că este vorba despre o pregătire militară, de un atac în această zonă. Acolo există o bază ucraineană oricum, dar nu au fost lupte”.

Insula Șerpilor, punct strategic pentru Moscova

Regiunea pe care o controlează Rusia acum include căi navigabile importante către orașele-port Odesa și Kherson. Moscova a cucerit orașul Kherson și înceaercă să preia și controlul Odesei, urmărind de fapt să blocheze aceste canale de transport maritim pentru a izola complet Ucraina de piețele internaționale.

De asemenea, flota rusă va închide și Strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Azov de Marea Neagră. În felul acesta, porturile Berdiansk și Mariupol vor fi „anihilate”.

Ultimele stiri

  • Pensiile vor fi recalculate altfel, de la 1 septembrie 2024. La ce trebuie să fie atenţi angajaţii
  • Alege ce citești
  • Mugur Isărescu, explicaţii uluitoare: de ce e bine că Guvernul se împrumută masiv pentru finanţarea deficitului
  • Un medic de la Institutul Oncologic, acuzat de ucidere din culpă! Ar fi uitat o compresă în abdomenul unei femei
  • Sică Mandolină l-a băgat în stabor pe Nicușor Dan
  • Erdogan se teme de Israel. Liderul turc a prevăzut ce s-ar întâmpla dacă Hamasul va fi învins
  • Pacientul Florin Piersic a trecut la nivelul următor. Cum a evoluat starea sănătăţii marelui actor
  • Ce a făcut Robert Fico, premierul Slovaciei, înainte de a fi împuşcat la Bratislava. Un martor a dezvăluit totul
  • Ucraina și Moldova pun presiune pe sistemul energetic românesc. Pierderi majore la Transelectrica
  • Tratatul de pace ce putea încheia războiul din Ucraina. Mai lipseau doar semnăturile lui Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin. De ce nu s-au mai înţeles
  • Exit mobile version