AcasăȘTIRI EXTERNERusia stăpânește Insula Șerpilor și tot gazul din Marea Neagră! Subiect tabu...

Rusia stăpânește Insula Șerpilor și tot gazul din Marea Neagră! Subiect tabu pentru Guvernul Ciucă

Insula Șerpilor a fost primul obiectiv major atins de Armata Roșie în războiul contra Ucrainei. În timp ce propaganda occidentală s-a axat să prezinte ca pe un eșec înaintarea rusă spre Kiev, desfășurarea ostilităților arată, totuși, că Vladimir Putin și-a calculat pașii până în cel mai mic detaliu. Iar preluarea Insulei Șerpilor a fost una dintre țintele primordiale ale Moscovei, atinsă de cum s-a declanșat ofensiva.

Stânca de 17 hectare aflată la 45 de kilometri de țărmurile României și ale Ucrainei, în dreptul Golfului Musura, are o uriașă importanță din punct de vedere strategic.

Ocuparea Insulei Șerpilor va permite Federației Ruse să revendice apele teritoriale din jurul ei, adică aproximativ 12 mile marine.

ExxonMobil, retragere misterioasă

La televizor nu se vorbește despre asta, subiectul exploatărilor din Marea Neagră este unul tabu chiar și pentru Guvernul Ciucă. Tăcerea e de aur, dar în contextul actual arată slăbiciune și o lipsă de pregătire care ne îngrijorează.

În 2009, printr-o decizie definitivă, Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a acordat României 9700 de kilometri pătraţi din platoul continental de lângă Insula Șerpilor. O asemenea victorie nu le putea scăpa printre degete americanilor, așa că ExxonMobil și BSOG au apărut, cumva, în ecuație. Exxon și OMV dețin câte 50% din proiectul Neptun Deep, cel mai important, unde sunt estimate zăcăminte de până la 80 de miliarde metri cubi de gaze naturale.

Pe nepusă masă, americanii de la ExxonMobil au anunțat în toamna trecută că se retrag din afacere, ca și cum ar fi anticipat ce avea să se întâmple în regiune. Romgaz a acceptat să plătească 1,06 miliarde de dolari pentru participația lor (nu se știe dacă banii au deja trimiși).

Exploatările, amânate sau definitiv îngropate?

Primele exploatări de gaze din Marea Neagră trebuiau să înceapă în toamna acestui an. La Vadu s-a construit deja o rafinărie care să preia gazul adus de conducta maritimă a americanilor de la BSOG.

Dar mulți cred că acest lucru nu va mai fi posibil. Rusia controlează nu numai Insula Șerpilor, ci și platforma maritimă din jurul ei și, mai mult de atât, va revendica zăcămintele de gaze de acolo. Noua realitate din teren arată că va urma o reîmpărțire a platoului maritim din Marea Neagră.

Cu nave militare în zonă, este greu de crezut că vreo companie din domeniu va mai îndrăzni să extragă gazele; investițiile sunt de ordinul miliardelor, iar riscul pierderii banilor, în cazul unei intervenții brutale militare a rușilor, este mult prea mare.

Iată de ce mulți spun că România trebuie să înceteze a-și mai face planuri cu gazul din Marea Neagră. Proiectul are crucea pusă din momentul în care Vladimir Putin a decis atacarea Ucrainei și preluarea cât mai rapidă a Insulei Șerpilor!

Vasile Dîncu, liniștit

La București, Guvernul Ciucă nu scoate o vorbă pe marginea acestui subiect. Singura voce din Cabinet care a făcut referire la Insula Șerpilor a fost cea a lui Vasile Dîncu. Însă, ca de obicei, ministrul Apărării a fost pe lângă subiect.

Când rușii se pregăteau să atace Ucraina și era evident că navele militare deja controlau acolo zona maritimă, Dîncu ne cerea să fim liniștiți: „Sigur că s-au aglomerat vasele în zona respectivă. Este un vas, într-adevăr, care bloca oarecum trecerea unor vase comerciale, dar mai degrabă avea o postură agresivă, mai degrabă voia să impresioneze, pentru că ne-am interesat şi noi, am luat informaţii. Era oarecum pentru descurajare, mai mult impresie, să spun. În zona Insulei Şerpilor, într-adevăr a fost a fost o mişcare la un moment dat, dar nu se justifică să spunem că este vorba despre o pregătire militară, de un atac în această zonă. Acolo există o bază ucraineană oricum, dar nu au fost lupte”.

Insula Șerpilor, punct strategic pentru Moscova

Regiunea pe care o controlează Rusia acum include căi navigabile importante către orașele-port Odesa și Kherson. Moscova a cucerit orașul Kherson și înceaercă să preia și controlul Odesei, urmărind de fapt să blocheze aceste canale de transport maritim pentru a izola complet Ucraina de piețele internaționale.

De asemenea, flota rusă va închide și Strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Azov de Marea Neagră. În felul acesta, porturile Berdiansk și Mariupol vor fi „anihilate”.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
2.379 afisari

12 COMENTARII

  1. Sa ramana Rusia cu Crimeea, Donetkul si Luganskul, dar se pare ca ei vor mai mult. De aia au ocupat Insula Serpilor si ataca Kievul si alte orase. Atunci cum ramane cu declaratia lui Putin ca nordul Bucovinei si sudul Basarabiei au fost luate ilegal de la Romania si date Ucrainei? Le mai luam inapoi? In ce priveste gazele de langa Insula Serpilor cred ca am putea sa incercam sa discutam un pic cu rusii mai inainte sa incepem sa le exploatam.

  2. Dupa ce propaganda interna injura Rusia de ani de zile si ne-am construit cu aceasta o relatie incordata la indemnul licuricilor n-oi vrea sa ne ajute sa luam inapoi Bucovina ,Herta si restul.Acum vrei sa discutam cu rusii.Prea tarziu.

  3. Daca inainteaza Rusia spre Moldova Romania trebuie sa-si apere tara si trebuie sa mute in Basarabia la fel vase in apele teritoriale romane la limita internationala.
    Dar nu o sa treaca de Ucraina ca isi muta capitala si la sat si chiar daca e invadata 100% procent isi muta guvernul in exil in Anglia.
    Cer redeschiderea radio📻 Europa Libera cu stiri in rusa in frecvente banda medie are acoperire mare daca se taie net sau bum satelitu lui Elon.

  4. Moldova e raspunsul proba a ce vrea paranoidul sa faca. Pace sau razboi cu Ue deci cu Nato.
    Deoarece Basarabia e stat neutru.

  5. Insula Serpilor nu este TERITORIU ci este considerata o stanca.Deci nu are nimeni cum sa aiba pretentii la ape teritoriale.

  6. În zona Vadu-Corbu jud.Constanta nu este nicio rafinărie ptr. gazul extras și transportat din Marea Neagra!
    Cel mult o stație de tratarea gazelor, pentru a putea fi ulterior distribuit.
    Cum rămâne cu documentarea acestui articol?????

  7. Romgazul ar trebui sa nu mai cumpere drepturile de extractie de la Exxon pana nu se asigura ca acele gaze mai pot fi extrase in contextul actual sau viitor. Mai era si anul 2030 drept limita de utilizare a gazelor naturale. Chiar si sa se poata extrage fara probleme tehnice sau militare, tinand cont de valoarea investitiei si de perioada scurta de timp ramasa s-ar putea sa dea cu minus, sa nu fie avantajoasa extractia. Mai erau insa niste zacaminte pe uscat, alea sunt mult mai usor de abordat.

  8. Bai Dankule, bai Ciukalaule, mergeti voi 2 si re-ocupati frumos Insula aia de rahat a Serpilor, la cati bani a-ti furat pana acum, puteti sa ii mituiti pe rusnacii aia ce il pazesc acum in fiecare zi chiar !! Ha ha ha 🙂 Bai Dankule, mai baga o duma de-a ta cum ca poporul de romanasi pot sa stea linistiti, fiindca deja i-ai vandu pe toti, bai tradatorule de neam si de colonie esuata semi-bananiera !! Ha ha ha 🙂 Nimeni nu va mai baga in seama pe plan international, e ca si cum voi nici nu a-ti exista, mai ales jidanul ala trabukar de Aurstein, ala e cel mai serios ratat dintre voi toti, il doare pe ala fix in pwula de colonie !! Ha ha ha 🙂 Vine Foametea, bai Dankule, sa vezi ce o sa muste din tine romansii tai, bai kakanarule dinn Sluj Napoca !! Vedeti, bai astia care mai visatila zertifikate verzi pe pereti, ca deja toti tefeleii si toti trotinetistii trotkisti intre 20 si 35 de ani isi au bagajele gata facute, la usa, si nu de acum, ci cam de 1 saptamana, la un semn, toti o sa fie la granita cu Ungaria, atunci sa vedeti voi taraboi, bai Dankule, nimeni nu o sa mearga sa va apere vilele si fukulitele voastre de neam prost, facute din banii furati de la popor !! Iar daca cumva va ganditi sa dati arme la popor, aia o sa fie sfarsitul vostru si al familiilor voastre, o sa iasa un carnagiu, nu macel, ai inteles, bai Dankule, ganditorule de la Faurei, sau Tandarei !! Ha ha ha 🙂

  9. PROBLEMA CONCRETA PE CARE AM CONSTAT-O IERI IN BUCURESTI ESTE URMATOAREA:

    NU AM GASIT SA CUMPAR 1500 DE EURO NICAIERI !!!! NICI LA CASE DE SCHIMB NICI LA BANCI !!!!
    NU MAI SUNT SPRE VANZARTE NICI EURO NICI DOLARI !!!! SE PARE CA SE RETRAGE MASIV TOATA VALUTA DIN TARA !!!!

    ATENTIE, ATENTIE, ATENTIE

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger