AcasăȘTIRI EXTERNERusia stabilizează piața gazelor, UE duce grija Ucrainei

Rusia stabilizează piața gazelor, UE duce grija Ucrainei

Gazprom a început să-şi folosească stocurile pentru a pompa mai multe gaze naturale în reţeaua de conducte, în vederea stabilizării creşterii preţurilor. Pe de altă parte, Uniunea Europeană, mânată de mințile înfierbântate a funcționarilor de la Bruxelles, e pe cale să provoace o nouă criză diplomatică cu Rusia.

UE tremură de soarta Ucrainei, țară unde Gazprom începe să strângă robinetul. Motivul este gazoductul Nord Stream 2, care ocolește Ucraina și o lipsește de 2 miliarde de dolari – taxe de tranzit, inclusiv pentru Europa.

“Doamna Ursula” nu l-a ascultat pe Putin

“Uniunea Europeană studiază scenarii pentru a garanta furnizarea de gaze naturale către Ucraina, prin fluxuri inverse dinspre ţări precum Slovacia sau înmagazinarea comună în depozite a acestui combustibil. Sprijinim deplin Ucraina în chestiunea securităţii energetice. Înţeleg preocuparea Ucrainei cu privire la livrările de gaze ca urmare a livrărilor mult mai mici ale Gazpromului”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezentă la un summit UE-Ucraina, alături de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi de liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski.

De fapt, UE este panicată de faptul că importurile de gaze rusești nu vor mai tranzita Ucraina, iar Nord Stream 2 va accentua dependența față de Moscova. Pe de altă parte, naivul Zelenski speră la o accelerare a procesului de aderare la UE și NATO pentru Ucraina.

Ursula von der Leyen trebuia să-l asculte mai atent pe Vladimir Putin, care a dojenit țările europene pentru că au “făcut greșeli” în contractele de achiziție a gazelor pe termen lung, în contextul creșterii prețurilor la energie. Totuși, Putin a promis că nu va pune Kievul „într-o poziție dificilă” prin închiderea robinetului. Sună ca un favor pentru UE.

Gazprom mută decisiv

Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, a respins orice sugestie că Rusia reţine gazul destinat pieţei europene, unde preţurile electricităţii şi gazelor au depășit recorduri anul acesta, deoarece înăsprirea aprovizionării ar fi în contradicţie cu cererea solidă din partea economiilor care se redresează în urma pandemiei.

“Gazprom a început de fapt să pompeze în conducte din rezervele sale, pentru a stabiliza piaţa. Colaborăm, în linişte, spre stabilizarea situaţiei. Nu este în interesul nostru să tulburăm şi mai mult apele”, a explicat Riabkov.

Rusia împușcă doi iepuri dintr-o lovitură. Închide gurile europarlamentarilor care  au cerut luna trecută Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creşterea preţurilor gazelor naturale din Europa, apreciind că suspectează compania rusă de manipularea pieţei. Și reamintește Bruxelles-ului să-și potrivească cerințele de gaz după ora Moscovei.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
462 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger