AcasăȘTIRI EXTERNERusia stabilește noi reguli stricte pentru străinii care cer aprobare pentru a...

Rusia stabilește noi reguli stricte pentru străinii care cer aprobare pentru a cumpăra şi vinde active ruseşti/Decretul 81

Rusia stabilește noi reguli stricte pentru străinii care cer aprobare pentru a cumpăra şi vinde active ruseşti (sursa foto: termene.ro)

În contextul războiului din Ucraina, de la începutul căruia au trecut peste trei săptămâni și la care Moscova se referă drept o „operaţiune militară specială”, dar și al sancțiunilor decise de statele occidentale la adresa Federației Ruse, ca urmare a declanșării acestui conflict, s-a aflat ce nouă mutare a pregătit Rusia. În tot acest timp, ochii lumii întregi stau ațintiți asupra situației din interiorul granițelor ucrainene – VEZI cele mai noi informații AICI

Și anume că Rusia a stabilit noi reguli stricte pentru străinii care solicită aprobare pentru a cumpăra şi vinde active ruseşti, de la valori mobiliare la proprietăţi imobiliare, se arată într-o notă pentru clienţi a Citigroup, potrivit Reuters.

În cursul lunii martie, Rusia a oprit temporar străinii să tranzacţioneze active ruseşti, pe motiv că vrea să se asigure că deciziile de retragere a investițiilor sunt luate în considerare și nu sunt determinate de presiune politică, urmare a invaziei rusești în Ucraina.

Mai nou, s-au aflat amănunte cu privire la un proces ce trebuie urmat înainte ca Ministerul de Finanțe să hotărască dacă activele pot fi tranzacţionate, inclusiv referitor la dezvăluirea oricăror beneficiari și investiții strategice, cum ar fi apărarea.

Conform sursei citate, fonduri cu zeci de miliarde de dolari în Rusia sunt în așteptare pentru a afla detalii cu privire la restricțiile pe care le vor înfrunta când vor căuta să renunțe la active.

”Nu cred că cineva din Rusia îndrăzneşte să-i spună lui Putin problemele financiare care urmează”, afirmă Alastair Winter, un strateg de investiţii globale la Argyll Europe.

Ce presupune Decretul 81

”Autorităţile ruse au anunţat ordinul de obţinere a autorizaţiilor de desfăşurare a operaţiunilor stabilite prin Decretul 81. A fost înfiinţat un organism autorizat împuternicit să ia decizii privind eliberarea autorizaţiilor”, se arată în nota Citigroup, potrivit Reuters.

Decretul 81 publicat de autoritățile ruse în cursul acestei luni stipulează că orice tranzacţie între ruşi şi contrapărţi străine necesită permisiunea Comisiei guvernamentale pentru controlul investiţiilor străine a Rusiei. Concret, acest lucru presupune că investitorii străini, care au achiziţionat acţiuni şi obligaţiuni ruseşti fără restricţii, au rămas blocaţi cu acele posesii, în timp ce economia trece de la o destinaţie atrăgătoare de investiţii, bogată în petrol, la un paria financiar, conform aceleiași surse.

Ce s-a mai aflat din conținutul memoriului

Procesul în sine presupune o cerere, dar și documentele aferente care să fie depuse la Ministerul de Finanțe rus, în limba rusă, care să conțină ”informaţii privind scopul, subiectul, conţinutul şi condiţiile esenţiale ale tranzacţiei”.

Mai mult, din același memoriu reiese că se prevede ca solicitanții să dezvăluie și informaţii complete despre beneficiari şi beneficiarii efectivi, dar şi detalii despre orice investiţii în companii dintr-un ”sector strategic” cum ar fi aviaţia sau producţia de resurse naturale.

ANAF blochează conturile reprezentanței Aeroflot

În tot acest timp, s-a aflat că România se aliniază sancțiunilor occidentale decise împotriva Rusiei, ca urmare a izbucnirii războiului din Ucraina.

Și că Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a decis blocarea fondurilor reprezentanței Aeroflot controlate indirect de Vitaly Gennadyevich Savelyev, Igorevich Poluboyarinov și Sergey Viktorovich Chemezov.

Respectiv blocarea unor conturi bancare ale reprezentanței din România a companiei Aeroflot, cea mai mare companie aeriană din Rusia. Citiți DETALII AICI.

author avatar
Andrei Coman
97 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger