AcasăȘTIRI EXTERNERusia spune de ce Zelenski s-a retras din discuțiile cu Putin. „Totul...

Rusia spune de ce Zelenski s-a retras din discuțiile cu Putin. „Totul a fost făcut la ordinul SUA”

Rusia spune de ce Zelenski s-a retras din discuțiile cu Putin. „Totul a fost făcut la ordinul SUA” / Foto: printscreen

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a a acuzat, joi, Kievul că s-a retras din negocierile de pace din martie cu Moscova „la ordinul” Statelor Unite, chiar în momentul în care „s-a ajuns totuși la un echilibru foarte, foarte dificil” între cele două părți.

„Textul era, de fapt, gata. (…) Și apoi, dintr-o dată, partea ucraineană a dispărut de pe radar, Kievul declarat că nu mai dorește să continue negocierile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Reticență totală dn partea Ucrainei”

Peskov a precizat că președintele rus Vladimir Putin a considerat „evident” că „o astfel de respingere a acordurilor deja convenite a avut loc în mod clar la ordinul Washingtonului”. „Este destul de evident”, a declarat el reporterilor

Miercuri, Umaro Sissoco Embalo din Guineea-Bissau, actualul președinte Comunității Economice a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS/CEDEAO) , a declarat la Kiev că Vladimir Putin, pe care îl vizitase cu o zi înainte, „și-a exprimat ideea că este gata să negocieze cu președintele Volodimir Zelenski”, informează La Dernière Heure.

Întrebat în legătură cu aceste declarații, Peskov a dat asigurări că Rusia este „pregătită să își garanteze interesele la masa negocierilor”. „Noi dorim, dar în acest caz este vorba despre o reticență totală din partea Ucrainei”, a spus el, adăugând că „nu a existat un mesaj specific” către președinția ucraineană.

De precizat că președintele Volodimir Zelenski a respins orice posibilitate de negocieri cu Moscova, denunțând „retorica pregătită” a lui Vladimir Putin. La sfârșitul lunii trecute, Zelenski a fost și mai categoric, dând asigurări că Ucraina nu va negocia cu Rusia atâta timp cât Vladimir Putin este președinte.

Discuțiile dintre Kiev și Moscova sunt blocate din martie, ambele părți acuzându-se reciproc pentru acest impas.

author avatar
Tudor Borcea