AcasăȘTIRI EXTERNERusia și SUA încep negocierile în dosarul Ucraina. Săptămână diplomatică de mare...

Rusia și SUA încep negocierile în dosarul Ucraina. Săptămână diplomatică de mare risc pentru securitatea în Europa

Rusia și SUA încep negocierile în dosarul Ucraina. Săptămână diplomatică de mare risc pentru securitatea în Europa

Toată săptămâna ce urmează, Rusia și SUA vor fi în negocieri, în încercarea de a dezamorsa criza din jurul Ucrainei, în timp ce Rusia este acuzată că a masat 100.000 de soldați la granița cu Ucraina. Moscova a exclus „orice concesie”.

Statele Unite și Rusia se vor întâlni în seara zilei de duminică, 9 ianuarie, la Geneva pentru a încerca să dezamorseze dosarul Ucraina și, dincolo de aceasta, pentru a încerca să apropie viziuni aparent ireconciliabile asupra securității în Europa.

Rusia, „dezamagită de semnalele de la Washington și Bruxelles”

Întâi printr-o întâlnire față în față între miniștrii adjuncți de Externe ai celor două puteri rivale, americanca Wendy Sherman și rusul Serghei Riabkov, începe această săptămână diplomatică de mare risc.

Ea va continua cu o întâlnire NATO-Rusia, miercuri, la Bruxelles, apoi cu o întâlnire, joi, la Viena, a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), pentru a include europenii care se tem că sunt marginalizați.

„Nu vom accepta nici o concesie. Acest lucru este complet exclus”, a declarat pentru agențiile de presă ruse ministrul Riabkov, care urmează să participe la negocieri. „Suntem dezamăgiți de semnalele care vin în ultimele zile de la Washington, dar și de la Bruxelles” , a adăugat el.

Un înalt oficial de la Casa Albă a spus că rușii și americanii „ vor avea probabil o primă conversație duminică seara”, înainte de a avea „întâlnirea principală de luni”,  în Elveția, scrie Le Figaro.

Amenințări reciproce

Occidentul și Kievul îi acuză pe ruși că au adunat aproape 100.000 de soldați la granița cu Ucraina în pregătirea unei potențiale invazii și l-au amenințat pe președintele rus Vladimir Putin cu sancțiuni „masive” și fără precedent dacă acesta va ataca din nou țara vecină.

Măsuri care ar putea merge până la tăierea Rusiei de la mecanismele finanțelor globale sau împiedicarea intrării în funcțiune a gazoductului Nord Stream 2, crucial pentru Kremlin (și nu numai).

Obiectivul: să arate că sunt mai hotărâți de data aceasta decât în ​​2014, când Moscova a anexat Crimeea ucraineană fără ca alianța americano-europeană să poată inversa situația.

Președintele Putin, care s-a întâlnit de două ori cu omologul său american Joe Biden de la începutul acestei noi crize, a avertizat că noile sancțiuni ar fi o „greșeală colosală”, și la rândul său a amenințat cu un răspuns „militar și tehnic” în cazul „menținerii liniei foarte clar agresivă” a rivalilor săi.

Putin a impus și a obținut însă extinderea dialogului privitor la mai multe exigențe ale Moscovei dar care sunt văzute ca tot atâtea linii roșii de către Occident.

Pentru că Moscova afirmă că Occidentul este cel care provoacă Rusia prin staționarea soldaților la granițele ei sau prin înarmarea soldaților ucraineni care luptă cu separatiștii pro-ruși în Donbas, în estul Ucrainei.

Prin urmare, Putin solicită un tratat major care să excludă intrarea Ucrainei în NATO și retragerea soldaților americani din cele mai estice țări ale Alianței Nord Atlantice.

Or, americanii nu numai că dau asigurări că nu sunt pregătiți să-și reducă efectivele în Polonia sau în țările baltice, ci, dimpotrivă, amenință că le vor întări dacă rușii trec la ofensivă.

Șeful NATO: Riscul unui conflict este real

„Riscul unui nou conflict este real”, a avertizat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, menționând că Moscova a prezentat cereri „inacceptabile”, în timp ce-și sporește amenințările dacă ele „nu sunt acceptate”.

„Cu siguranță face parte din strategia lor să prezinte o listă de revendicări absolut inadmisibile și apoi să susțină că cealaltă parte nu joacă jocul și să folosească asta ca justificare pentru o agresiune”, a adăugat șeful diplomației americane Antony Blinken. Dar el a asigurat că SUA nu vor fi „distrase” de „dezbaterea asupra NATO” cerută de Vladimir Putin, pentru că „subiectul fierbinte” este „agresiunea sa împotriva Ucrainei”.

Estimând că va fi „foarte dificil de obținut progrese reale” cu „un pistol la tâmpla Ucrainei”, Blinken a întins mâna Rusiei, asigurând că o „ soluție diplomatică ar fi încă posibilă” dacă Moscova dorește.

Pentru John Herbst, fost ambasador american în Ucraina, desfășurarea militară rusă este o „cacealma gigantică” a lui Vladimir Putin pentru a câștiga concesii.

„Atâta timp cât administrația Biden rămâne cel puțin la fel de fermă ca acum” , a spus acest expert din think tank-ul Atlantic Council, „ar trebui să fie suficient pentru a-l împiedica pe Putin să invadeze Ucraina, dar nu exclud o operațiune mai limitată”.

Sâmbătă, un înalt oficial din administrația americană a declarat că SUA vrea să discute cu Rusia în cadrul negocierilor privind Ucraina despre posibilitatea ca fiecare parte să-şi limiteze exerciţiile militare şi desfăşurarea de rachete în regiune.

Dincolo de criza ucraineană, Washingtonul speră să profite de discuții pentru a pune relațiile dintre SUA și Rusia, la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul Războiului Rece, pe căi mai previzibile. Și poate să obțină ceva progrese în alte probleme, cum ar fi dezarmarea.

 

author avatar
Tudor Borcea
297 afisari

3 COMENTARII

  1. Blinken bla, bla, bla, sau cum se postează la Tache, unu, doi, trei, s-au pisat rusii pe ei (pe amerloci) și in Kazahstan. Bai proștilor, v-ați dat iar cu stângul în dreptul, n-ați făcut altceva decât să-i înfuriati pe rusi și sa ne punți pe noi în pericol. De voi puțin îmi pasa. Iar ukropii s-au kakat pe ei văzând desfășurarea de forte a rușilor în Kazahstan. „Vitejii” din frunte Ukrainei au zilele numărate. Pericolul pentru noi este posibilitatea de a fi aruncați în ghearele ursului rusesc de către pupincuriștii amerloci aflați la butoanele tarii. Doamne ferește!

  2. Sunt cel mai tare ANAList , mi-a scapat interviul din Contributors .ro cu Armand Gosu , azi , 09-01-2022 : ” Criza politica va continua in Kazahstan . Va lua -uneori- si forme violente . Rezolvarea ei nu se poate face cu baionete rusesti . N-o sa-l poata apara Putin pe Tokaev de propriul popor la nesfarsit . Oamenii nemultumiti , care nu se pot exprima in public , in intalniri , in mass media , nici nu pot face politica , se vor radicaliza prin islamizare . Reformele promise initial de Tokaev , care contin si componenta democratizarii , sunt practic excluse in conditiile consolidarii influentei politice rusesti si economice chineze . . Doar iesirea din scena a lui Putin , urmata de progrese in democratizarea si reformarea Rusiei , ar putea aduce ceva reforme modernizatoare in Kazahstan . Destinul lui Tokaev va fi legat de cel al lui Putin . Componenta autoritara a regimului politic se va accentua . Tokaev are toata puterea in mainile lui . Insa , se pare ca a castigat toate aceste atributii cu pretul abandonarii proiectului sau de modernizare a Kazahstanului dupa modelul Singapore . Tokaev a ratat sansa sa devina un Lee Kuan Yew kazah „.

  3. Aktual 24 , azi , 09 .01.2022 : ” SUA cer socoteala Kazahstanului , de ce a fost nevoie sa ii cheme pe rusi in ajutor : ” Cerem clarificari in aceasta privinta „.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger