AcasăȘTIRI EXTERNERusia și China pun și mai mare presiune energetică pe Europa. Power...

Rusia și China pun și mai mare presiune energetică pe Europa. Power of Siberia-2, gazoductul alianței Moscova-Beijing

Rusia și China pun și mai mare presiune energetică pe Europa. Power of Siberia-2, gazoductul alianței Moscova-Beijing

Construcția unei conducte de gaze naturale ruso-chineză care va tranzita Mongolia va începe în 2024, a declarat premierul acestei țări fără ieșire la mare.

Gazoductul Power of Siberia-2, care va livra pentru prima dată în China gaze  din zăcămintele din vestul Siberiei, ar trebui să intre în funcțiune în 2030.

50 de miliarde de metri cubi pe an

Executivii din industria energetică se așteaptă ca acest termen să se accelereze din cauza deteriorării relațiilor dintre Moscova și Occident în urma războiului din Ucraina și a reducerii ulterioare a pieței europene pentru principalul său produs de export.

Primul ministrul mongol Oyun-Erdene Luvsannamsrai a declarat că se așteaptă ca construcția ramurii mongole a conductei Power of Siberia-2 să continue în ciuda războiului.

„Studiul de fezabilitate al acestui proiect a fost finalizat și credem că construcția va începe în 2024”, a declarat Luvsannamsrai pentru Financial Times într-un interviu publicat luni, scrie The Moscow Times.

El a adăugat că Moscova nu a exercitat presiuni asupra Ulan Bator pentru a accelera construcția gazoductului Power of Siberia-2, în ciuda pivotului planificat de gigantul energetic rus Gazprom către Asia.

Capacitatea planificată a celor 2.600 de kilometri ai Power of Siberia-2 este de 50 de miliarde de metri cubi.

Rusia și Mongolia au semnat un memorandum de înțelegere în 2019 pentru a studia fezabilitatea Power of Siberia-2 pe teritoriul Mongoliei. Luvsannamsrai a declarat pentru FT că traseul final al Power of Siberia-2 este încă în curs de „deliberare”.

author avatar
Tudor Borcea
384 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger