AcasăȘTIRI EXTERNERusia și China aliniază noua ordine mondială

Rusia și China aliniază noua ordine mondială

Russian President Vladimir Putin (R) and Chinese President Xi Jinping attend a session of the Eastern Economic Forum in Vladivostok, Russia September 12, 2018. Valery Sharifulin/TASS Host Photo Agency/Pool via REUTERS - RC16A745C5C0

Ambele puteri au profitat de o Americă debusolată și vandalizată de protestatarii „black bloc”, teroriști urbani care tind să schimbe temeliile societății democratice cu acțiuni de distrugere și instaurarea unui socialism dus la extrem – cu patru luni înaintea alegerilor prezidenţiale în care Donald Trump speră să câştige un al doilea mandat.

Vladimir Putin a fost făcut efectiv președinte pe viață. Xi Jinping a mutat în forță preluând controlul asupra Hong Kong-ului printr-o nouă lege a securității naționale și avertizând Canada, Australia și Marea Britanie – aliați ai SUA – că ar fi mai bine să țină pasul cu afacerile Chinei. Putin și Xi par a fi de acord că Statele Unite nu voința de a rezista, comentează CNN. Casa Albă a dat dovada săptămâna trecută, cu răspunsuri incoerente privind acuzația că Rusia le-a plătit talibanilor pentru uciderea trupelor americane în Afganistan. Potrivit secretarului de presă adjunct al Casei Albe, Sarah Matthews, „Președintele Trump este un negociator de clasă mondială care a promovat constant interesele Americii pe scena mondială”. Mai eficient este liderul de la Kremlin, el crede că Statele Unite au distrus puterea Rusiei(dezmembrarea Uniunii Sovietice) și de atunci caută să se răzbune  și mai  are ani buni la dispoziție pentru a-și plăti polițele.(The Washington Post). De altfel, relația administrației Trump cu Putin este o înșiruire de eșecuri: invazia din Ucraina, amestecul Rusiei în alegerile americane din 2016, slăbirea vizibilă a influenței SUA pe teatrele de luptă din Siria, Irak sau Afganistan. Se adaugă disensiunile din ce în ce mai evidente în cadrul NATO. Experiența cu Xi Jinping a fost diferită- escaladarea unui război comercial cu a doua putere economică a lumii și-a dovedit limitele și nu împiedică ambițiile agresive ale Beijingului de a-și procura tehnologie avansată. Relațiile Uniunii Europene cu SUA s-au stricat, țările membre nu își permit să lupte împotriva puterii comerciale a Chinei. Provocarea următorului președinte american, indiferent cine ar fi, este să convingă rapid Beijingul și Moscova că vor avea un adversar inteligent care nu va lăsa lumea să se schimbe în favoarea lor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
713 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger