AcasăȘTIRI EXTERNERusia și Belarus, la butoanele unui exercițiu strategic. Tot cu avioane, cum...

Rusia și Belarus, la butoanele unui exercițiu strategic. Tot cu avioane, cum îi place lui Lukașenko

Rusia și Belarus, la butoanele unui exercițiu strategic. Tot cu avioane, cum îi place lui Lukașenko

Organizat de Moscova și Minsk, exercițiul „strategic” Zapad 21 se va concentra pe aviația de luptă – la ora când Belarus se află sub o ploaie de critici internaționale după ce piratul aerian Alexandr Lukașenko a deturnat un avion civil pentru a-l aresta pe opozantul Roman Protasevici.

În septembrie, misiunea NATO „Baltic Air Policing”, care își propune să protejeze spațiul aerian al țărilor baltice, riscă să se afle pe cărbuni încinși. Pentru că, așa cum fac la fiecare patru ani, Rusia și Belarus vor organiza împreună exercițiul strategic „Zapad”. Și, potrivit ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, ediția din acest an se va concentra asupra aviației de luptă.

„Exercițiile speciale privind tipurile de sprijin aerian și exercițiul strategic ruso-bielorus Zapad-2021 vor fi o oportunitate de a angaja masiv aviația, este planificată crearea unei situații aeriene complexe”, a declarat Șoigu. „În plus, este necesar ca aerodromurile, heliporturile și echipamentele aeronautice care participă la exerciții să respecte strict cerințele de siguranță”, a adăugat el, scrie Opex 360.

Anunțul a fost făcut în momentul în care Belarusul este în centrul criticilor pentru deturnarea unui Boeing B-737 al companiei Ryanair să aterizeze la Minsk, pentru a-l aresta pe Roman Protasevici, un oponent al președintelui Lukașenko. De atunci, Minsk a făcut obiectul sancțiunilor, în special ale Uniunii Europene și ale Statelor Unite. Sancțiuni suplimentare sunt în pregătire.

În plus, la 31 mai, NATO a decis să restricționeze accesul la sediul său de la Bruxelles pentru diplomații din Belarus. „Aliații au condamnat cu tărie o încălcare a regulilor internaționale și un atac asupra libertății de exprimare” de către Minsk. (…) Salutăm sancțiunile luate de aliații NATO (…) și solicităm eliberarea imediată a celor arestați”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord Atlantice.

Atac nuclear simulat asupra Poloniei

Pe de altă parte, și exercțiile Zapad au dat adesea naștere la controverse. Astfel, de exemplu, în cadrul ediției din 2009, forțele bieloruse și ruse au simulat un atac nuclear împotriva Poloniei.

Și, în 2017, Rusia a fost acuzată de NATO de lipsă de transparență, în special în ceea ce privesc efectivele angajate în acest exercițiu. Fiecare manevră care mobilizează aproape 13.000 de soldați trebuie notificată Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Cu toate acestea, Moscova a anunțat participarea a 12.700 de oameni, ceea ce a fost pus la îndoială de Alianță.

Moscova și Minsk numără ca Pristanda

„Au fost probabil peste 40.000 de soldați în acest exercițiu. Trucul a fost să compartimenteze Zapad 2017 într-o serie de exerciții mai mici. Dar, din punct de vedere militar, toți erau conectați”, a explicat generalul Ben Hodges, pe atunci șeful armatei SUA în Europa. El a concluzionat: „Numărul soldaților ruși implicați în exercițiu a depășit cu mult 12.700”.

„Ceea ce vedem este o pregătire serioasă pentru un mare război.(…) Când ne uităm doar la exercițiul care este prezentat de Rusia, nu ar trebui să existe nicio îngrijorare. Dar când privim situația în ansamblu, trebuie să ne îngrijorăm pentru că Rusia nu este transparentă”, a mai comentat, la vremea respectivă, și generalul ceh Petr Paval, pe atunci președinte al comitetului militar al NATO.

Oricum, pentru această ediție Zapad 2021, Serghei Șoigu dat asigurări  că „în termenele stabilite de tratatele internaționale, partenerii noștri vor fi informați cu privire la parametrii exercițiului, în timp ce jurnaliștii și observatorii internaționali vor putea participa”.

author avatar
Tudor Borcea
344 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger