AcasăȘTIRI EXTERNERusia se consideră victimă şi vrea bani pentru exploziile de la Nord...

Rusia se consideră victimă şi vrea bani pentru exploziile de la Nord Stream. Dar nu ştie cui să-i ceară

Moscova intenţionează să ceară despăgubiri pentru pagubele provocate de exploziile din toamna anului trecut la gazoductele Nord Stream.

Conductele, care leagă Rusia și Germania pe sub Marea Baltică, au fost afectate de explozii în luna septembrie, în ceea ce Moscova a numit un act de terorism internațional.

Rușii spun că nu vor renunța până nu află cine a stat în spatele sabotajului Nord Stream.

Explozii inexplicabile la Nord Stream

Șeful departamentului pentru cooperare economică din Ministerul rus de Externe, Dmitri Birichevsky, pretinde că Occidentul se opune unui proiect de rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU, pregătit de Rusia, care îndeamnă la o anchetă internațională independentă privind exploziile de la Nord Stream.

Nu excludem ulterior ridicarea problemei despăgubirii pagubelor ca urmare a exploziei gazoductelor Nord Stream.

În ciuda acestui fapt, intenționăm să insistăm în continuare asupra unei anchete internaționale cuprinzătoare și deschise, cu participarea obligatorie a reprezentanților ruși”, a precizat Birichevsky.

Nord Stream-urile, sigilate

Kremlinul a declarat că este de competența tuturor acționarilor să decidă dacă gazoductele Nord Stream ar trebui să mai fie folosite.

Surse au declarat că Nord Stream 1 și Nord Stream 2, construite de compania rusă de stat Gazprom, vor fi sigilate, întrucât nu există planuri imediate de reparare sau de reactivare a acestora.

author avatar
Andrei Ștefan