AcasăȘTIRI EXTERNERusia sau China, să fie primit. Pentru Viktor Orban, nu contează ce...

Rusia sau China, să fie primit. Pentru Viktor Orban, nu contează ce culoare are vaccinul, poate fi și roșu

Rusia sau China, să fie primit. Pentru Viktor Orban, nu contează ce culoare are vaccinul, poate fi și roșu/ Foto: Facebook

La 13 aprilie, Ungaria ar putea ajunge la 3 milioane de vaccinări, ceea ce va oferi o nouă posibilitate oamenilor de a se întoarce, total sau parţial, la viaţa de dinaintea epidemiei, a declarat premierul ungar.

În emisiunea „Bună dimineaţa, Ungaria!” a postului naţional de radio Kossuth, Viktor Orban a avertizat totodată că populaţia trebuie să rămână prudentă şi să respecte regulile în timpul sărbătorilor pascale.

El a reamintit, vineri, că, potrivit datelor corpului operaţional, în ziua trecută au decedat peste 260 de persoane şi peste 9 000 au fost infectaţi, în timp ce numărul celor vaccinaţi a fost de 2.156.680 vineri, din care 863 000 au primit deja a doua doză.

Premierul a afirmat că numărul persoanelor vaccinate se va apropia de 2,356 milioane în săptămâna care se termină pe 4 aprilie, în săptămâna 5-13 aprilie va depăşi 3 milioane, iar peste o săptămână va trece chiar peste 3,5 milioane, scrie MTI.

El a subliniat că raportul între bolnavi, decese şi vaccinurile disponibile, respectiv efectivul de vaccinaţi „se va îmbunătăţi semnificativ” în următoarea perioadă.

Potrivit prim-ministrului, va mai dura două-trei săptămâni, „până la punctul de cotitură”, în care vaccinurile care distrug virusul vor avea un efect sensibil şi spectaculos asupra numărului decedaţilor şi a celor contagiaţi.

El a indicat că vaccinarea se va accelera în perioada următoare, se vor primi mai multe vaccinuri şi se aşteaptă ca, de data aceasta, şi tranşele de vaccin din Occident să ajungă cu mai multă punctualitate decât înainte.

„13 aprilie ar putea fi, cu o aproximaţie de o zi sau două”, ziua când numărul celor vaccinaţi cu prima doză va depăşi 3 milioane, ceea ce ne oferă posibilitatea de a mai face un pas
pentru „a ne întoarce sau a ne apropia de viaţa noastră anterioară”, spus Orban.

„Vaccinul poate fi şi hotentot, dacă este eficient, îl vom administra”

În continuare Viktor Orban a precizat că şcolile, grădiniţele şi liceele vor fi redeschise pe 19 aprilie.

El a atras atenţia asupra faptului că multe ţări din Europa de Vest au mult mai puţine vaccinuri anti Covid-19 decât Ungaria, de aceea germanii, austriecii şi francezii „fac bine” că introduc noi restricţii, deoarece sunt cu o etapă în urma Ungariei, nu au vaccin rusesc (Sputnik V) şi nici vaccin chinezesc.

„Noi am spus că nu contează dacă pisica este albă sau neagră, ea trebuie să prindă şoarecele, aşa că vaccinul poate fi şi hotentot, dacă autorităţile maghiare spun că este sigur şi eficient, îl vom administra”, a afirmat Viktor Orban.

„Sentimentele de superioritate colonială” ale Vestului

În acelaşi timp, a spus el, în Europa de Vest mai există „sentimentul de superioritate moştenit din timpurile coloniale”, datorită căruia vor să demonstreze că pot rezolva problema şi din propriile puteri.

Premierul a numit campania anti-vaccin o crimă, subliniind că cei care ascultă de stânga şi care sunt descurajaţi să primească vaccinul pot muri şi chiar mor.

El a mai evocat faptul că 81% din cei cu vârsta peste 65 de ani, înregistraţi pentru vaccinare, au fost deja vaccinaţi, astfel mai rămân 250 000 de vârstnici înregistraţi care nu au primit încă vaccinul, dar îl vor primi în zilele următoare.

„Suntem pe drumul spre libertate”

El a menţionat de asemenea că, dacă oamenii văd că anumite servicii şi „oportunităţi necesare pentru o viaţă fericită în comunitate” sunt condiţionate de dovada vaccinării, mai mulţi îşi vor da seama că merită să se vaccineze.

„Este Vinerea Mare, ziua tăcerii, dar cel mai important lucru este că soarele va răsări duminică dimineaţa”, a declarat Orban, vineri. „Va veni Învierea şi putem avea încredere, chiar şi în situaţia actuală, că va fi înviere, va fi o înviere maghiară. (…) Suntem pe drumul ce duce spre libertate” – a spus Viktor Orban.

author avatar
Tudor Borcea
270 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger