Vladimir Putin sabotează aprovizionarea cu energie a Europei, iar perspectivele economice sunt sumbre. Nu sunt motive suficiente pentru a determina guvernele să intre în modul de urgență?
Cu toate acestea, miniștrii europeni de finanțe care s-au deranjat să se prezinte la Bruxelles săptămâna aceasta au rostit replicile lor obișnuite și calme: Europa lucrează la situații neprevăzute, o recesiune economică poate fi încă evitată și este imposibil de prezis dacă Rusia va menține sau va întrerupe complet fluxurile de gaz.
Toate sunt scenarii plauzibile, desigur. Cu excepția faptului că, în mod foarte clar, Rusia este o armă energetică, sabotând depozitele de vară ale Europei și făcând acest lucru pentru a forța UE să își regândească poziția față de Ucraina.Chiar și fără avertismente oficiale, piețele se pregătesc deja de criză, iar euro a obosit să lupte cu dolarul american.
Industria germană știe că o întrerupere a aprovizionării cu gaze nu înseamnă doar recesiune, ci și o criză existențială pentru „Made in Germany”.
Într-adevăr, în timp ce miniștrii de finanțe ai UE își prezentau șirul de scenarii plauzibile pentru iarnă, Agenția Internațională pentru Energie a tras cel mai puternic semnal de alarmă de până acum, sugerând că lumea este martora unei crize energetice complexe și fără precedent – și s-ar putea să ne aflăm doar la începutul acesteia. Limbajul este înspăimântător, dar tonul se potrivește mult mai bine cu gravitatea situației decât cu pălăvrăgeala de la Bruxelles.
A atinge nota corectă este importantă, deoarece europenii trebuie să audă cât de gravă este criza energetică. Guvernele trebuie să pregătească răspunsuri eficiente.
Ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, este unul dintre puținii care a spus că Rusia ar putea întrerupe total fluxurile pentru a crea pagube maxime.
El sugerează că Europa trebuie să se împace cu o ruptură completă și să lucreze la un plan pentru a desemna sectoarele care au prioritate în ceea ce privește utilizarea energiei.
Există o mânie în creștere a publicului față de costul vieții și inflație. Strategia Rusiei înseamnă a eroda industria europeană până la punctul de rupere.
UE trebuie să se opună acestui lucru preluând controlul narațiunii — reamintindu-le cetățenilor, instituțiilor și corporațiilor că aceasta este o criză produsă de Putin și trebuie contracarată printr-un mare sacrificiu.
Nu poți sta nemișcat când știi că un uragan este pe cale să lovească. Pentru a se pregăti, oficialii europeni trebuie să răspundă la întrebări vitale. Sunt ei – și oamenii lor – dispuși să suporte durerea economică? Niciun război nu poate fi câștigat ieftin. Va fi o sarcină dificilă, dar minimizarea problemei nu o va face să dispară.