AcasăȘTIRI EXTERNERusia revine în acordul de export de cereale din Ucraina. Traficul se...

Rusia revine în acordul de export de cereale din Ucraina. Traficul se reia pe Marea Neagră

Rusia revine în acordul de export de cereale din Ucraina. Traficul se reia pe Marea Neagră / Foto: printscreen

În timp ce Moscova a anunțat pe 29 octombrie că se retrage din acordul de privind exporturile cerealiere ucrainene, după un atac cu drone în apropiere de Crimeea, armata rusă a anunțat miercuri că revine la acest acord.

Rusia a anunțat, miercuri, că își va relua participarea la acordul privind exporturile ucrainene de cereale după ce a primit „garanții scrise” din partea autorităților din Ucraina privind demilitarizarea coridorului utilizat pentru transportul acestora.

„Garanții suficiente” pentru Rusia

„Rusia consideră că garanțiile primite până în prezent par suficiente și reia punerea în aplicare a acordului”, a precizat Ministerul rus al Apărării pe Telegram. Moscova își suspendase participarea sâmbăta trecută, după un atac asupra flotei sale din Crimeea, informează Le Figaro.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat miercuri la prânz reluarea exporturilor de cereale ucrainene prin coridorul umanitar de la Marea Neagră. „În urma întâlnirii mele de ieri cu președintele rus Vladimir Putin, livrările de cereale vor continua începând de astăzi la prânz”, a declarat liderul de la Ankara.

Potrivit președintelui turc, care vorbea în fața grupului parlamentar al partidului său, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, l-a sunat pe omologul său turc, Hulusi Akar, pentru a-l informa că transporturile de cereale au fost reluate „ca înainte” de la ora 9:00 GMT.

Erdogan, care a avut marți o conversație telefonică cu omologul său rus, urmează să aibă discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky în cursul zilei de miercuri, a confirmat el.

Cargourile cu cereale, aflate în centrul unei probleme de securitate alimentară la nivel mondial, au fost în mare parte blocate în porturile ucrainene începând de sâmbătă. Occidentul a denunțat cu fermitate suspendarea de către Moscova a acordului semnat în iulie, în timp ce Kievul a denunțat atacul asupra Sevastopolului ca fiind un „pretext fals” și a făcut apel la presiuni asupra Kremlinului pentru ca acesta să-și „respecte din nou angajamentele”.

author avatar
Tudor Borcea