AcasăȘTIRI EXTERNERusia reacționează la summitul UE-Ucraina. Lavrov: „Nu este acesta nazism, anihilarea Rusiei?”

Rusia reacționează la summitul UE-Ucraina. Lavrov: „Nu este acesta nazism, anihilarea Rusiei?”

Rusia reacționează la summitul UE-Ucraina. Lavrov: „Nu este acesta nazism, anihilarea Rusiei?” / Foto: printscreen

Moscova a acuzat, joi, Europa că încearcă să anihileze Rusia, comparând-o cu naziștii, în timp ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sosit la Kiev pentru un summit UE-Ucraina.

Ursula von der Leyen a asigurat Ucraina de sprijinul deplin al UE la sosirea sa la Kiev, joi, însoțită de comisarii săi, în ajunul summitului UE-Ucraina programat pentru vineri în capitala ucraineană, la care va participa și președintele Consiliului European, Charles Michel.

„Simbol puternic” pentru Ucraina

„Mă bucur să mă întorc la Kiev, a patra oară de la invazia rusă și de data aceasta cu echipa mea de comisari”, a scris ea pe Twitter. „Suntem aici împreună pentru a arăta că UE este ferm alături de Ucraina”, a adăugat ea.

Von der Leyen este însoțită de șeful diplomației UE, Josep Borrell, și de alți 14 membri ai Colegiului comisarilor, care se vor întâlni cu colegii lor din guvernul ucrainean. De asemenea, se așteaptă ca șefa exedcutivului european să poarte discuții cu președintele Volodimir Zelenski.

Comisia a calificat vizita și summitul drept un „simbol puternic” al angajamentului Europei de a sprijini Ucraina „în fața agresiunii nejustificate” a Rusiei. Kievul dorește să accelereze procesul de aderare la UE, dar acesta este un drum lung de parcurs din cauza reformelor dificile care trebuie realizate, mai ales în plin război, informează Boursorama.

„Nu este aceasta nazism, rasism?”

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a profitat de un interviu la televiziunea rusă pentru a lansa o diatribă, acuzându-i pe europeni că vor să pună capăt „chestiunii rusești”, arătând-o cu degetul pe Ursula von der Leyen.

Ea „a spus că rezultatul războiului trebuie să fie înfrângerea Rusiei (…) astfel încât să nu se mai ridice timp de zeci de ani”, a răbufnit șeful diplomației lui Putin rus într-un interviu televizat. „Nu este acesta rasism, nazism și o încercare de a rezolva problema rusă?”, a spus el, comparând situația cu „soluția finală a problemei evreiești” – Holocaustul orchestrat de naziști.

Lavrov a mai spus că Occidentul nu folosește „camere de gazare”, dar că face totul „pentru ca Rusia să înceteze să mai existe ca putere”.

Președintele Vladimir Putin a fost primul care a acuzat Ucraina de nazism și Occidentul de complicitate pentru a-și justifica invazia în urmă cu aproape un an. Moscova spune că vrea să-și „denazifice” vecinul, înscriindu-și ofensiva în moștenirea victoriei sovietice asupra naziștilor în cel de-al Doilea Război Mondial. Joi, Putin va conduce ceremonii solemne pentru a marca cea de-a 80-a aniversare a victoriei sovietice în bătălia de la Stalingrad.

Sprijinul occidental, „o escaladare”

În plus, Lavrov a descris din nou sprijinul militar occidental pentru Ucraina ca fiind „escaladare”, în special dacă sunt livrate arme cu rază de acțiune mai lungă.

Ucraina cere rachete de înaltă precizie cu o rază de acțiune de peste 100 de kilometri pentru a distruge liniile de aprovizionare rusești și pentru a depăși deficitul de forță de muncă și de arme.

Până în prezent, Occidentul a refuzat, de teamă să nu provoace o nouă escaladare rusă. Cu toate acestea, președintele american Joe Biden a declarat marți că va discuta cu Zelenski.

După multe tergiversări, europenii și americanii au dat undă verde în această lună livrărilor de tancuri grele moderne, chiar dacă numărul acestora rămâne sub ceea ce cere Kievul.

author avatar
Tudor Borcea