AcasăȘTIRI EXTERNERusia pune mâna pe câștigurile de miliarde ale companiilor occidentale

Rusia pune mâna pe câștigurile de miliarde ale companiilor occidentale

Companiile occidentale care au continuat să opereze în Rusia de la invazia Ucrainei au generat profituri de miliarde de dolari, dar Kremlinul le-a blocat accesul la acești bani, într-un efort de a pedepsi țările „neprietenoase”.

Grupurile din astfel de țări au reprezentat 18 miliarde de dolari din profiturile de 20 de miliarde de dolari din Rusia pe care companiile de peste hotare le-au raportat numai pentru anul 2022 și 199 de miliarde de dolari din veniturile lor brute de 217 miliarde de dolari din Rusia.

Câștigurile locale ale unor companii, de la BP la Citigroup, au fost blocate în Rusia de la impunerea, anul trecut, a unei interdicții de plată a dividendelor pentru companiile din țări „neprietenoase”, inclusiv SUA, Marea Britanie și toți membrii UE. Deși astfel de tranzacții pot fi aprobate în circumstanțe excepționale, au fost eliberate puține autorizații de retragere.

„Zeci de miliarde în dolari sunt blocate în Rusia”, a declarat pentru Financial Times directorul general al unei mari companii cu sediul într-o țară care nu a fost desemnată ca fiind neprietenoasă. „Și nu există nicio modalitate de a-i scoate de acolo”.

Mărimea veniturilor și profiturilor reflectă nu numai importanța durabilă a companiilor occidentale pentru economia rusă, ci și dilema cu care se confruntă aceste companii cu privire la ce să facă cu operațiunile lor într-o națiune ostracizată.

Multe întreprinderi străine au încercat să își vândă filialele din Rusia, dar orice tranzacție necesită aprobarea Moscovei și este supusă unor reduceri de preț abrupte. În ultimele zile, British American Tobacco și producătorul suedez de camioane Volvo au anunțat acorduri de transfer al activelor lor din țară către proprietari locali.

Dintre companiile de origine „neprietenoasă” care rămân active în Rusia, banca austriacă Raiffeisen a raportat cele mai mari câștiguri în 2022 în această țară, de 2 miliarde de dolari, conform cifrelor compilate de Școala de Economie din Kiev.

Grupurile americane Philip Morris și PepsiCo au obținut venituri de 775 milioane de dolari și, respectiv, 718 milioane de dolari. Profitul producătorului suedez de camioane Scania, de 621 de milioane de dolari în Rusia în 2022, a făcut ca acesta să fie cel mai mare câștigător dintre companiile care s-au retras între timp.

Deși Raiffeisen, cel mai mare creditor occidental care operează în Rusia, a declarat că „nu are acces” la profiturile sale din această țară, nu a anulat valoarea afacerii.

Afacerile cu sediul în SUA au generat cel mai mare profit total de 4,9 miliarde de dolari, urmate de companiile germane, austriece și elvețiene cu 2,4 miliarde de dolari, 1,9 miliarde de dolari și, respectiv, 1 miliard de dolari.

Fondurile inaccesibile se adaugă la costurile cu care se confruntă companiile internaționale din cauza consecințelor asaltului Rusiei asupra Ucrainei. Din 2022, companiile europene au raportat deprecieri și pierderi în valoare de cel puțin 100 de miliarde de euro în urma operațiunilor lor din Rusia.

Oficialii ruși trebuie încă să schițeze „o strategie clară pentru a se ocupa de activele înghețate”, a declarat Aleksandra Prokopenko, cercetător nerezident la Carnegie Russia Eurasia Center.

Pentru o companie de origine „neprietenoasă”, repatrierea dividendelor este deja „la fel de complicată ca și vânzarea unei afaceri” în Rusia, a comentat un reprezentant comercial implicat în acordurile de ieșire.

2.921 afisari

8 COMENTARII

 1. La mintea găinii, cocoșul are un creier ceva mai mare. Păi daca vestul confiscă banii Rusiei și ai rușilor, de ce Putin și ai săi să nu confiște banii occidentalilor ?.

   • Dupa 1990 SUA si UE au produs ROMANIEI pagube materiale de peste un trilion (un milion de milioane) de dolari/euro , insa pagubele culturale ,intelectuale,psihologice,sufletesti si spirituale fiind mult mai mari si sint incalculabile. Propaganda Tarilor Imperialiste bate darabana „tezaurului” ca Poporul ROMAN sa nu vada ca SUA a ras de pe suprafata Pamintului in ROMANIA industrii intregi. Era un poem al lui Octavian Goga, acum sters depe INTERNET care se’ncheia cu versul: „Si n-am decit blesteme-n cerul gurii drept mostenire din Parinti!”.

 2. Pentru cei ce debitează ineptii prin comentarii.
  Cine a invadat Irak , stiti cate state au intervenit in ajutorul armat , umanitar financiar impotriva agresorului SUA . Cate sanctiuni , cate sechestre financiare si despăgubiri au fost pentru zecile de mii de morti civili . Spălatii pe creier uită de Hiroshima , Nagasaki , Iugoslavia cu morti civili unde nu au fost respectate nici cele mai elementare legi ale razboiului . Raspundeti doar la ce vă convine. Cine a adus armele la granitele Rusiei , acum instigă Taiwanul si timp de peste 200 de ani de la infintare poartă războaie peste tot in lume . SUA nu are decat 25 de ani de pace de la infintare .Despre ce vorbim ? Despre inchisorile CIA de pe tot globul. , despre minciuna HUAWEI , despre miile de morti in orient făcute cu dronele in numele asa zisei atacuri preventive . Sunteti normali cei care nu vreti să vedeti adevarul ?

 3. Cum voi vasalî americii ati furat sute de milioane Rusiei de ce va mirati ca face si da la fel?Adica HOTUL STRIGA PRINDE HOTUL?

  • Cum adica sa faca si Rusia la fel? Avem ordine mondiala bazata pe reguli, iar regulile spun ca doar khazarii americani (cei care conduc America ) au dreptul sa jefuiasca, iar uneori cu dispensa de la stapanire mai pot jefui limitat si unii dintre europeni sau asiatici. Asta este lumea de azi, trebuie respectate regulile date de Marele Licurici

 4. ,,Trecuse doar o săptămână de când criminalul Joseph R. Biden a numit-o pe Penny Pritzker în funcția de Reprezentant Special al SUA pentru Redresarea Economică a Ucrainei, când anchetatorii JAG al Marinei SUA au arestat-o sub acuzația de trădare și fraudare a Statelor Unite ale Americii, lângă studiourile Tyler Perry, facsimilul Casei Albe de la periferia Atlanta, Georgia, a declarat o sursă JAG pentru Real Raw News.
  Pritzker, o femeie de afaceri miliardară care a ocupat funcția de secretar de comerț sub Hussein Obama în perioada 2013-2017, este fondatoarea PSP Partners, PSP Capital Partners și Pritzker Realty Group și co-fondatorul Artemis Real Estate Partners și Inspired Capital. Ea este, de asemenea, în consiliul de administrație al Microsoft și pledează pentru Forumul Economic Mondial. Ea este sora guvernatorului Illinois J.B. Pritzker. Detectivii de la principala agenție de investigație a Marinei au început să monitorizeze activitățile lui Pritzker în ziua numirii ei, deoarece White Hats de la U.S. Army Cyber Command (ARCYBER) i-a interceptat telefoanele și i-a accesat de la distanță computerele de acasă, care, a spus sursa noastră, aveau mai multe vulnerabilități decât Windows XP. Numirea ei a stârnit semnale roșii, iar White Hats a intuit că regimul o va folosi ca un mijloc pentru a trimite dolari americani deturnați din impozite către prietenul ucrainean al lui Biden, Volodymyr Zelenskyy. În două zile, PSP Capital Partners a primit un depozit de 1,6 miliarde de dolari de la Departamentul de Trezorerie, din care 1,4 miliarde de dolari au fost convertiți în Bitcoin și trimise la un portofel deținut de Oschadbank, o bancă ucraineană de stat cu sediul la Kiev. Biroul vice-amiralului Darse E. Crandall a întocmit imediat acuzații formale împotriva lui Pritzker și a instruit anchetatorii să o rețină cât mai curând posibil, înainte ca ea să provoace daune mai semnificative națiunii. Între timp, ARCYBER a aflat că demonul Karine Jean-Pierre a cerut prezența lui Pritzker la Atlanta pentru o sesiune foto cu Biden pentru a oficializa noua poziție a lui Pritzker. Statul Adanc avea un singur motiv pentru a-și chema bunul către Atlanta: să viziteze Casa Albă frauduloasă, plină cu replici ale Biroului Oval, Sala de Situație și Sala de Conferințe și simulacre CGI ale oficialilor administrației care se ascund în prezent peste ocean. Imitația strălucitoare nu se poate distinge de Casa Albă autentică, cu excepția cazului în care este privită de la distanta. Cei șase anchetatori însărcinați cu capturarea lui Pritzker ajunseseră în zona metropolitană Atlanta înaintea lui Pritzker, care, conform informațiilor ARCYBER.
  „Aveam marca, modelul și numerele mașinii ei. Se stia ora la care trebuia să fie acolo. La 6:30 a.m., 22 septembrie, echipa JAG a interceptat mașina lui Pritzker în timp ce a virat pe Hardee Ave, ținând-o între SUV-urile lor mai mari, antiglonț. Își apucase telefonul și forma înnebunită un număr când un anchetator a spart geamul cu o bâtă de oțel și a târât din vehicul un Pritzker care țipă. „Sunt aici să-l văd pe președintele Biden!” a exclamat ea. Ea a fost încătușată, călușată și îndesată într-unul dintre SUV-urile JAG. „Va avea voie să se apere, la fel ca toți cei care sunt Deep State”, a spus el. După cum sa raportat anterior, White Hats susține că regimul i-a oferit lui Zelenskyy mult mai mult decât cei 75 de miliarde de dolari raportați public. Estimarea lor este de peste un trilion de dolari…’’

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Peste 120 de blocuri din Capitală, fără apă caldă și căldură din cauza unei avarii. Anunțul Termoenergetica

O veste cum nu se poate mai proastă, la început de săptămână, pentru locuitorii a peste 120 de blocuri din Capitală. Deși afară e...

Chiar şi ministrul Agriculturii recunoaşte că România e groapă de gunoi: „Intră lactate care n-au văzut laptele”. Inutil, tot nu face nimic

Afirmaţie şocantă de la ministrul Agriculturii, Florin Barbu. A spus că, în România, intră produse din lapte care nu sunt produse, de fapt, din...