AcasăȘTIRI EXTERNERusia pregătește noi rachete hipersonice intercontinentale. Putin: „Aceasta este arma absolută” -...

Rusia pregătește noi rachete hipersonice intercontinentale. Putin: „Aceasta este arma absolută” – VIDEO

Rusia pregătește noi rachete hipersonice intercontinentale. Putin: „Aceasta este arma absolută” - VIDEO / Foto: Facebook

Moscova a anunțat sâmbătă intrarea în serviciu a unui nou regiment de rachete  intercontinentale Avangard, în regiunea Orenburg, în apropiere de Kazahstan.

Potrivit comunicatului Ministerului Apărării, sistemul de rachete, „cu o unitate hipersonică, va completa în mod eficient sistemul de arme al forțelor strategice de rachete și va spori capacitățile de luptă ale componentei terestre a forțelor nucleare strategice”.

Cu 32.000 km/h

Președintele Vladimir Putin a menționat pentru prima dată sistemul Avangard în martie 2018, menționând că racheta este capabilă să pătrundă în straturile dense ale atmosferei la viteze hipersonice de până la Mach 27 (aproximativ 32.000 de kilometri pe oră), să efectueze manevre de direcție și altitudine și să depășească orice sistem de apărare antirachetă.

Liderul de la Kremlin a comparat atunci rachetele Avangard, testate cu succes în 2018, cu o rază de acțiune de 4.000 km, „cu crearea primului satelit artificial al Pământului”, o referire la Sputnik, lansat în 1957, care a simbolizat avansul tehnologic al Uniunii Sovietice față de SUA în plin Război Rece.

„Acesta este un sistem de rachete intercontinentale, nu unul balistic. Aceasta este arma absolută”, se lăudase președintele rus. „Nu cred că vreo țară va avea o astfel de armă în următorii ani. Noi o avem deja”, a adăugat el.

Anunțul vine după întâlnirea de vineri a lui Putin cu comandanții săi militari și după o ploaie de rachete rusești asupra mai multor orașe din Ucraina.

Ministerul rus al Apărării susține că cele 76 de atacuri, dintre care majoritatea au fost interceptate de forțele aeriene ucrainene, au împiedicat livrarea de „arme străine” către Ucraina.

author avatar
Tudor Borcea