AcasăȘTIRI EXTERNERusia poate transforma mâncarea într-o armă pentru crizele viitoare

Rusia poate transforma mâncarea într-o armă pentru crizele viitoare

Una dintre cele mai mari slăbiciuni strategice ale Rusiei s-a transformat într-un avantaj. Schimbările climatice ar putea înclina balanța și mai mult în favoarea Moscovei.

Producția agricolă – un sector în care Rusia a avut performanțe slabe – a crescut în ultimul deceniu. Acest lucru este important, deoarece exporturile de alimente au contribuit la securitate și diplomație, mai ales în UE și SUA.

“Chiar dacă Vladimir Putin a greșit cu invazia în Ucraina, hrana este un domeniu în care influența Rusiei va crește mai degrabă decât să se deterioreze în următoarele decenii”, consideră analistul economic David Fickling.

Uniunea Sovietică a crescut și a căzut din cauza cerealelor. În anii 1930, colectivizarea a provocat o foamete în masă care a ucis milioane de oameni(4 milioane doar în Ucraina) până la punctul în care, în anii 1970, URSS importa o cantitate fără precedent de cereale.

Securitatea alimentară, doctrina lui Putin

Această situație s-a inversat dramatic în ultimii ani. De la invazia Crimeei din 2014, Rusia s-a transformat dintr-unul dintre principalii importatori de produse alimentare din lume într-un exportator pe scară largă.

Transporturile de grâu rusesc le-au depășit pe cele din Uniunea Europeană, SUA și Canada în 2017, pentru a readuce țara la statutul ei din epoca țaristă de cel mai mare exportator de cereale.

Contractele futures pe grâu la bursa din Chicago au atins vineri cele mai ridicate niveluri din 2008.

De asemenea, Rusia a crescut exporturile de carne și fructe de mare din zonele Pacificului de Nord către piețele din ce în ce mai bogate din Coreea de Sud și China.

Rusia este pe deplin autosuficientă în produsele alimentare de bază, a declarat triumfător Putin în 2020.

Principala cauză a producției mai mari a fost utilizarea în creștere a îngrășămintelor și profesionalizarea, în special în centura agricolă de sud, cuprinsă între Ucraina și Kazahstan.

Acest lucru a fost determinat de un efort conștient de-a lungul erei Putin de a reduce dependența de importuri, cu obiective stabilite și apoi înăsprite prin actualizări ale Doctrinei Securității Alimentare a țării.

Un contra-embargo în 2014, în care Rusia a renunțat la importurile din țările occidentale, ca răspuns la sancțiunile luate în urma anexării Crimeei, a accentuat tendința.

Un viitor favorabil intereselor Moscovei

Acest proces se va accelera pe măsură ce planeta se încălzește. Cel mai recent raport publicat luni de Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice descrie o lume în care fermierii și animalele  migrează deja de la  latitudini tropicale mai spre nord.

Chiar dacă încălzirea se va menține sub 1,6 grade Celsius până în 2100, 8% din terenurile agricole de astăzi vor fi nepotrivite agriculturii până la sfârșitul secolului, potrivit raportului.

Viața oceanică migrează către poli,  mutând mai multe din pescăriile bogate din Pacific în apele rusești.

În condițiile în care schimbările climatice încetinesc deja creșterea producției agricole care a ținut lumea hrănită în ultimul secol, o mare parte a populației globale va fi expusă un risc crescut de foame.

Rusia va fi bine plasată pentru a culege beneficiile strategice ale acestui viitor,  deoarece aceiași factori deschid noi zone în nord, cu sezoane de creștere mai lungi și condiții favorabile.

“Aceasta este o recompensă perversă pentru o țară care a contribuit din plin la încălzirea climatului prin rolul său de cel mai mare exportator de combustibili fosili din lume”, conchide Flickman. “Dar este una demnă de luat în seamă de puterile rivale”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
763 afisari

2 COMENTARII

  1. Creșterea producției agricole a Rusiei a fost substanțial accelerata de impunerea sancțiunilor economice in urma anexării Crimeii. Așa va fi si acum, cu cât sancțiunile vor fi mai dure cu atât a vor impulsiona contramăsurile ruseşti pentru umplerea golului făcut de sancţiuni, încât rezultatul va fi exact invers decât cel scontat. Unde dai si unde crapă.

  2. Poate ca urmatoarele miscari vor duce la dezintegrarea Rusiei, pt a pune mana pe viitoarele resurse?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger