Rusia a anunțat că a dezvoltat o tehnologie pentru a monitoriza rețelele sociale și pentru a identifica comportamentul „distructiv” în rândul tinerilor, pentru a preveni escaladarea incidentelor violente.
Acest anunț apare după masacrul din steptembrie de la Universitatea de Stat din Perm, soldat cu șase morți.
La inițiativa lui Putin
Apărătorii drepturilor omului denunță însă că această tehnologie ar putea fi utilizată pentru a reduce la tăcere vocile critice Kremlinului.
Potrivit agenției guvernamentale responsabile de tineret, Rosmolodioj, un ONG creat în 2018 la inițiativa lui Vladimir Putin, Centrul pentru studiul și observarea rețelelor de tineret, a proiectat un software va „identifica rapid răspândirea subculturilor distructive printre tineri”.
„Sistemul va fi utilizat pentru a monitoriza partea liber consultabilă a segmentului rus din rețelele sociale populare”, potrivit Rosmolodioj.
„Angel.Destruktiv”
Un alt sistem numit „Angel.Destruktiv” și dezvoltat de același ONG face posibilă monitorizarea telecomunicațiilor și a internetului în general, conform aceleiași surse.
Acest al doilea software alertează autoritățile cu privire la informații care îi conduc pe „copii și tineri să ia decizii care le pun viața în pericol”, precum și „semne ale unor state deviante” deosebit de distructive. Potrivit Rosmolodioj, acest ONG oferă deja poliției informații despre „intențiile de a comite acte ilegale sau antisociale”, scrie AFP.
Ziarele rusești RBK și Vedomosti au scris în septembrie că guvernul a alocat peste 1,5 miliarde de ruble (aproximativ 17,5 milioane de euro) pentru proiectarea unui astfel de sistem.
Apărătorii drepturilor omului sunt îngrijorați de faptul că o astfel de tehnologie ar putea să automatizeze „represiunea activității online”, dennțând o „amenințare foarte gravă pentru libertatea de exprimare”.