AcasăȘTIRI EXTERNERusia, pe picior de război ? Vladimir Putin, asteptat la o conferință...

Rusia, pe picior de război ? Vladimir Putin, asteptat la o conferință de presă

Rusia, pe picior de război ? Vladimir Putin, asteptat la o conferință de presă

Tensiunile cu SUA și amenințarea cu invadarea Ucrainei: Vladimir Putin va fi interogat pe larg joi, 23 decembrie, de presa rusă și internațională cu privire la criza politico-militară care zdruncină echilibrul de securitate european rezultat în urma Războiului Rece.

Pe măsură ce se apropie cea de-a 30-a aniversare de la dizolvarea URSS, „cel mai mare dezastru geopolitic al secolului al XX-lea”, potrivit șefului Kremlinului, Vladimir Putin și-a înăsprit considerabil tonul în ultimele săptămâni față de rivalii săi occidentali și față de vecinul său ucrainean, pe punctul de a se ajunge la un război.

Șeful Kremlinului, așteptat să-și explice amenințările

Observatorii și diplomații speră să afle detalii despre „măsurile militare și tehnice” pe care Putin a amenințat să le adopte dacă cererile sale de garanții de securitate nu sunt acceptate de Casa Albă și NATO.

Cererile sale, grele în consecințe pentru arhitectura de securitate europeană, au fost considerate „inacceptabile” de multe voci occidentale.

Vladimir Putin dorește, fără să ofere contrapartide, încetarea sprijinului militar al NATO și Washingtonului față de Ucraina, interzicerea oricărei extinderi a Alianței Atlantice și încetarea oricărei activități militare occidentale în apropierea Rusiei.

Washingtonul și Moscova mizează pe negocieri, în ianuarie.

Președintele rus, care în 22 de ani la putere a trecut de la o relație destul de cordială la o relație conflictuală cu Occidentul, este suspectat că a pregătit o invazie a Ucrainei, fostă republică sovietică acum pro-occidentală.

Potrivit Washingtonului, zeci de mii de militari supraechipați sunt dislocați în apropierea graniței ruso-ucrainene, precum și în Crimeea, peninsulă anexată în 2014. Se adaugă la la ecuație forțele separatiste pro-ruse din estul Ucrainei, cu care Kievul este în război de aproape opt ani.

Kremlinul respinge orice acuzație de agresiune, invocând faptul că americanii și aliații lor amenință Moscova cu sprijinul lor politico-militar pentru Kiev și forțele sale din Marea Neagră.

Represiune, inflație, Covid-19

Pe lângă tensiunile internaționale, Putin va fi așteptat joi cu explicații cu privire la represiunea opoziției și a societății civile ruse, care s-a intensificat considerabil în 2021, scrie AFP.

Anul a început cu arestarea principalului adversar al lui Putin, Alexei Navalnîi, care tocmai supraviețuise unei otrăviri, ordonată de Kremlin, potrivit lui. Ulterior, toată mișcarea lui Navalnîi a fost interzisă pentru „extremism”.

Iar 2021 se încheie cu două procese, dintre care unul joi, care ar putea duce la lichidarea ONG-ului Memorial, simbol al democratizării care a urmat sfârşitului URSS și care investighează crimele sovietice şi încălcările drepturilor omului în Rusia.

Pe parcursul anului, mass-media, ONG-urile, jurnaliştii, avocaţii și activiştii au fost vizaţi de diverse procese. Unii sunt în închisoare, mulți alții în exil.

Printre alte subiecte incomode pentru puterea rusă, Putin ar trebui întrebat și despre ravagiile epidemiei  Covid-19. Acoperirea scăzută de vaccinare, alimentată de neîncrederea populației, și absența unor restricții puternice sanitare au dus la un bilanț uman greu. Peste 520.000 de oameni au murit de Covid-19 în mai puțin de doi ani, potrivit statisticilor oficiale ale agenției Rosstat.

Dar aceste cifre ar putea fi subestimate, declinul natural al populației ajungând la jumătate de milion de oameni în 2020 și depășind deja 595.000 în prima jumătate a anului 2021. Revigorarea demografică este însă una dintre principalele priorități ale lui Putin.

Din punct de vedere economic, Moscova revendică o creștere robustă datorită restricțiilor sanitare minime și a creșterii prețurilor la petrol.

Cu toate acestea, președintele va trebui să liniștească cu privire la accelerarea inflației la 8%, în timp ce rușii sunt din ce în ce mai săraci de opt ani din cauza unei economii lente, sub sancțiunile occidentale. O realitate care îi erodează popularitatea și o îngreunează pe cea a partidului său și a guvernului.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
644 afisari

3 COMENTARII

  1. vrajeala rusilor cu americanii sa-si mai cumpere fraierii arme si sa se inarmeze . primul care a pus botu , dancu , sociologul , adica producatorul de minciuni si gargara .

  2. Băi Borceo, bă, tu ești proștu proștilor, auzi la idiot: ” Vladimir Putin va fi interogat pe larg „, zău mă tembelule !? Și-l vezi tu p-ăla că sta capră la ” interogațiile ” voastre ?!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger