Rusia a anunţat marţi că părăseşte Consiliul Europei, garant al statului de drept pe continent dar pe care Moscova îl consideră instrumentalizat de NATO şi Uniunea Europeană, în cea de-a 20-a zi a invaziei forțelor lui Vladimir Putin în Ucraina.
Principala consecință a retragerii Moscovei: cei 145 de milioane de ruși nu vor mai putea beneficia de protecția Curții Europene a Drepturilor Omului.
Moscova, suspendată din prima zi a invaziei Ucrainei
Creat în 1949, Consiliul a reunit aproape toate statele continentului, 47 în total, inclusiv Rusia, din 1996, și Ucraina, din 1995. Doar Belarus, aliat al Moscovei, nu face parte din această organizație interguvernamentală, scrie BFM TV.
„Cei care ne obligă să facem acest pas vor purta toată responsabilitatea pentru distrugerea spațiului umanitar și juridic comun de pe continent și consecințele pentru însuși Consiliul Europei, care, fără Rusia, își va pierde statutul paneuropean”, a avertizat Ministerul rus de Externe, Serghei Lavrov.
Diplomația rusă acuză dreptate instituțiile Consiliului Europei, inclusiv CEDO, că au fost „folosite sistematic pentru a exercita presiuni asupra Rusiei și a se amesteca în afacerile sale interne”.
Moscova fusese deja suspendată din Consiliu a doua zi după invazia Ucrainei din 24 februarie. Și oficialii ruși lăsaseră de înțeles la sfârșitul săptămânii trecute că Moscova se pregătește să părăsească definitiv organizația.