AcasăȘTIRI EXTERNERusia n-a făcut mare brânză cu războiul cibernetic în Ucraina

Rusia n-a făcut mare brânză cu războiul cibernetic în Ucraina

O întrebare îi preocupă pe mulți observatori ai invaziei Ucrainei: ce s-a întâmplat cu mult temuta ofensivă cibernetică a Rusiei?

La începutul acestei luni, Financial Times a detaliat o misiune secretă a SUA pentru a consolida apărarea cibernetică a Ucrainei înaintea invaziei ruse. Acest lucru a reușit să prevină un atac asupra căilor ferate ale țării, care s-a dovedit vital pentru civilii care fugeau de blindatele rusești.

Cu toate acestea, absența (până acum) a anticipatului atac digital rusesc continuă să uimească observatorii securității cibernetice.

O situație care intrigă, deoarece  amenințarea războiului cibernetic de către entitățile ruse era deja o preocupare majoră pentru Occident, chiar înainte de escaladarea conflictului din Ucraina.

Mai ales că s-a stabilit pe scară largă că Rusia poate avea capacități semnificative de război cibernetic în urma atacurilor succesive pe care le-a lansat împotriva Ucrainei după anexarea Crimeei  în 2014.

Este dificil de știut exact ce se află în spatele comportamentului Rusiei, dar experții au speculat cu privire la o serie de motive potențiale pentru care a ezitat să lanseze în prezent atacuri mai puternice.

Unii vorbesc de o supraestimare a forței IT a Rusiei, dar un motiv mai probabil ar putea fi faptul că specialiștii lui Putin încă își cântăresc cu atenție opțiunile și așteaptă pur și simplu momentul potrivit pentru a răspunde.

“Cea mai mare surpriză de până acum a fost lipsa de succes a Rusiei cu atacurile cibernetice împotriva Ucrainei”, a declarat Stephen Wertheim, politolog la Carnegie Endowment for International Peace.

“Un urs rănit încă mai poate ataca”

Chris Krebs, fostul șef al Agenției de Securitate Cibernetică și Securitate a Infrastructurii din SUA, explică ceea ce crede el că se întâmplă cu adevărat. Și nu este vorba despre o lipsă de capacitate rusă.

Kremlinul poate să nu fi avertizat personalul cibernetic al serviciilor de securitate suficient de curând cu privire la planul său de luptă pentru Ucraina, care nu le-a dat suficient timp să se pregătească. Operațiunile ofensive pot dura „luni, dacă nu ani” pentru a fi pregătite, susține Krebs.

În al doilea rând, rușii s-ar putea să nu fi vrut să doboare serviciile de infrastructură critice ucrainene pe care armata lui Putin trebuie să le folosească în timpul propriilor operațiuni.

Pentru ucraineni, posibilitatea de a rămâne conectați – în parte, datorită rețelei de bandă largă prin satelit Starlink a lui Elon Musk – a permis guvernului să domine câmpul de luptă informațional, precum și să primească peste 100 de milioane de dolari în donații de criptomonede de la începutul războiului.

Dar există o îngrijorare serioasă: în fața sancțiunilor economice și a sprijinului pentru Ucraina, chiar și o Rusie învinsă ar putea declanșa atacuri cibernetice împotriva Occidentului, la fel cum a făcut cu atacurile cu ransomware NotPetya din 2017.

„Un urs rănit încă mai poate ataca”, avertizează Krebs. „Atenuarea acestui risc înseamnă că se impun acțiuni decisive.”

author avatar
Radu Jacotă Redactor
329 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger