Izolat international și din cauza pandemiei, Vladimir Putin și-a găsit, pesemne, o altă vocație, aceea de editorialist și istoric.
La 12 iulie, Kremlinul a publicat pe site-ul oficial al președinției un articol de opinie al președintelui Vladimir Putin, intitulat „Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor”, care fusese anunțat pe 30 iunie 2021, în timpul celei de-a 18-a conferință anuală cu cetățenii.
Analistul șef
Articolul se concentrează pe analiza istoriei relațiilor ruso-ucrainene și este dominat de afirmația că ucrainenii sunt o parte străveche, inseparabilă a „națiunii ruse” (poporul multinațional al Federației Ruse) și este dedicat tezei conform căreia rușii, ucrainenii, dar și bielorușii sunt același popor, scrie Defense Romania.
Liderul de la Kremlin face trimitere și la Basarabia și Bucovina de Nord, despre care spune că „au fost ocupate” de către România în 1918, la finalul Primului Război Mondial.
„Legătura ucrainienilor cu statul rus este specială și organică”, susține liderul de la Moscova, precizând că orice încercare de a rupe sau slăbi această legătură, influențată doar de actori externi, va duce inevitabil la prăbușirea statalității Ucrainei.
Vladimir Vladimirovici și „limba rusă veche”
În teza lui Vladimir Putin acesta pleacă de la o idee mai veche a sa, conform căreia distrugerea Uniunii Sovietice a fost o catastrofă geopolitică, cea mai mare din secolul XX.
Pentru a își susține alegațiile, el propune o incursiune în istorie, care începe din zorii poporului rus, atunci când se vorbea o limbă rusă veche, potrivit lui Putin, iar cnezatele rusești erau subjugate Hoardei de Aur. Vladimir Putin spune că o parte din teritoriul baltic a fost rus. Zona Galiției din centrul Europei a fost, de asemenea, populată de ruși, precum și zone din Ucraina, Polonia și Ungaria.
Kievul nu are nevoie de Donbas
Vladimir Putin pune la îndoială în mod fățiș legitimitatea granițelor actuale ale Ucrainei și afirmă că o mare parte a din Ucraina modern ocupă ținuti istorice rusești, precizând totodată că „Rusia a fost jefuită” de teritorii de-a lungul timpului.
Totodată, Vladimir Putin sugerează o posibilă nouă anexare din teritoriul ucrainean: „Devin din ce în ce mai convins de un lucru: Kievul pur și simplu nu are nevoie de Donbas”.
Rusia a fost jefuită de România
În ceea ce privește România, președintele Putin susține că „în 1940, în Ucraina Sovietică a intrat o parte din Basarabia, dar și regiunea Bucovinei de Nord, ocupate de România în 1918”.
De asemenea, în 1948 a fost încorporat și teritoriul insulei Șerpilor din Marea Neagră. În accepțiunea președintelui rus, granițele dintre fostele republici care făceau parte din Uniunea Sovietică erau simbolice. Vladimir Putin spune că „țările care au făcut parte din URSS ar trebui să revină acum la granițele pe care le aveau în momentul în care au intrat în Uniune”.
NATO, cel mai mare dușman al Maicii Rusia
Prezența NATO în regiune și cooperarea Ucrainei cu Alianța Atlanticului de Nord nu au trecut nebifate de Vladimir Putin. El susține că Occidentul „guvernează” Ucraina, precizând în același timp că Ucraina se confruntă la momentul actual cu „un climat de frică în toată societatea ucraineană, o retorică agresivă, prezența curentului neonazist și militarizarea țării”.
„Asistăm nu doar la o dependență completă, ci și la un control extern direct, inclusiv prin supravegherea autorităților ucrainene, a serviciilor de securitate și a forțelor armate de către consilieri străini”, spune Vladimir Putin, care subliniează și „dezvoltarea” militară a Ucrainei, dar și desfășurarea infrastructurii NATO, cu referire la recentele exerciții militare ale NATO în Ucraina.
Imperialismul e deghizat, înfulecă Ucraina
„Desfășurarea infrastructurii NATO în Ucraina este doar o deghizare pentru preluarea restului economiei ucrainene și exploatarea resurselor sale naturale. Vânzarea terenurilor agricole va fi următorul pas și este evident cine se va ocupa de acest lucru. Da, din când în când, Ucrainei i se oferă într-adevăr resurse financiare și împrumuturi, dar i se impune interesul companiilor occidentale. Cine va plăti aceste datorii înapoi? Se pare că acest lucru va trebui făcut nu numai de generația de astăzi a ucrainenilor, ci și de copiii, nepoții și, probabil, strănepoții lor”, mai afirmă Putin.