Rusia a inaugurat marți, spărgătorul de gheață cu propulsie nucleară Ural, în cadrul noii strategii energetice a țării.
Ural va facilita exporturile de petrol și gaze către Asia prin Arctica, pe fondul schimbării de strategie energetică la Moscova în fața sancțiunilor occidentale după începerea războiului din Ucraina.
Va opera din decembrie în Arctica
„Dezvoltarea rutelor maritime nordice va permite Rusiei să își valorifice pe deplin potențialul de export și să stabilească o rută logistică eficientă, inclusiv către Asia de Sud-Est”, a declarat liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.
Nava Ural, cu o lungime de peste 170 de metri, poate sparge gheața cu o grosime de până la trei metri. Acesta este al treilea spărgător de gheață dintr-o serie lansată de gigantul în domeniul energiei atomice Rosatom, scrie Le Figaro.
Nava poate transporta până la 54 de membri ai echipajului, potrivit Rosatom. Potrivit lui Putin, Ural va opera „din decembrie” în Arctica, o regiune în care Rusia produce gaz natural lichefiat (GNL) destinat inițial Europei.
Dar Rusia, cel mai mare exportator de gaze și al doilea exportator de petrol din lume, vrea acum să își reorienteze livrările de hidrocarburi către Asia, în timp ce UE a decis un embargou gradual asupra importurilor de petrol rusesc și și-a redus drastic importurile de gaze.
Una dintre rutele care traversează apele înghețate ale Arcticii, „Ruta maritimă nordică”, este acum mai ușor de parcurs datorită topirii gheții cauzate de schimbările climatice.
Rusia, singurul constructor și operator de spărgătoare de gheață cu propulsie nucleară din lume, a pus la apă și nava Yakutia, din aceeași serie cu Ural, dar intrarea sa efectivă în serviciu nu este prevăzută decât „la sfârșitul anului 2024”, potrivit lui Putin.
Un spărgător mai mare, cu propulsie nucleară, cu o lungime de peste 200 de metri, urmează să fie lansat în 2027.